ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην κόψη του ξυραφιού το ονοματολογικό

EUROKINISSI

Σε ένα αγώνα ταχύτητας επιδίδονται Αθήνα, Σκόπια και ο διεθνής παράγοντας προκειμένου μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις  28 Ιουνίου να έχει βρεθεί λύση στο ονοματολογικό και η πΓΔΜ να μπορέσει να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά και να πάει, λίγες μέρες αργότερα, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ προκειμένου να ενταχθεί στον οργανισμό.

Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ ανακοίνωσαν ότι έχουν ολοκληρώσει τις δικές τους διαπραγματεύσεις και πλέον το θέμα περνά στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό των πρωθυπουργών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι δύο πρωθυπουργοί θα συναντηθούν στις Πρέσπες –πιθανότατα κοντά στις 15 Ιουνίου- προκειμένου να επικυρώσουν τη συμφωνία και να ανακοινώσουν τα επόμενα βήματα. Μέχρι τότε, όμως, υπάρχουν θέματα ανοικτά για τα οποία πρέπει να βρεθεί λύση.

Το όνομα

Με δεδομένο ότι το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» πρέπει να θεωρείται «νεκρό» η προσοχή επικεντρώνεται στις εναπομείνασες επιλογές: Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία), Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) και Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία). Τα δύο πρώτα, φαίνεται, μάλιστα, να συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες καθώς εξασφαλίζουν τον γεωγραφικό προσδιορισμό που επιθυμεί η ελληνική πλευρά

Η διαδικασία

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι οι δύο προϋποθέσεις του erga omnes και της συνταγματικής αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτες. Στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, θεωρούν ότι με τους χειρισμούς που έγιναν με το «Μακεδονία του Ίλιντεν» έχουν εξασφαλίσει το erga omnes. Αυτό, βέβαια, απομένει να αποδειχθεί καθώς οι πληροφορίες από τα Σκόπια επιμένουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ είχε δεσμευθεί για το erga omnes μόνο για το συγκεκριμένο όνομα. Επιπλέον, θα πρέπει να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα προχωρήσουν οι δύο πλευρές.

Από μέρα σε μέρα οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν τα τελικά κείμενα συμφωνίας στα χέρια τους και θα απομένει να συμφωνηθεί το όνομα. Αν σε αυτά υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις των Σκοπίων για erga omnes και συνταγματικές αλλαγές ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το πράσινο φως για τη συνάντηση στις Πρέσπες.

Συλλαλητήρια και πιθανές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό

Οι εξελίξεις και η διαφαινόμενη συμφωνία πυροδοτούν βέβαια και εσωτερικές αντιδράσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση. Ήδη για τις 6 Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί σε μεγάλες πόλεις συλλαλητήρια των Πανμακεδονικών Ενώσεων. Απομένει να φανεί αν σε αυτά θα συμμετάσχουν και πολιτικοί φορείς ή πολιτικά πρόσωπα. Στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν στραμμένα τα μάτια τους κυρίως στις αντιδράσεις των ΑΝΕΛ καθώς αυτές είναι πιθανόν να αποδειχθούν καθοριστικές. Δεδομένου ότι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν λύση η οποία εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει από άλλη πηγή τους απαραίτητους έξι βουλευτές για να συμπληρώσει τον μαγικό αριθμό του 151. Πιθανότατα αυτοί να είναι οι έξι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού. Ιδανικά, βέβαια, στο Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελαν ο αριθμός να είναι ακόμα μεγαλύτερος και για αυτό το λόγο ήδη έχουν αρχίσει οι βολιδοσκοπήσεις τόσο σε ανεξάρτητους βουλευτές όσο και σε βουλευτές της ΔΗΣΥ.

Πιέσεις και στην αξιωματική αντιπολίτευση

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη μία στην Πειραιώς δεν θέλουν να δώσουν «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση. Από την άλλη, όμως, οι πιέσεις των ΗΠΑ, του Βερολίνου και των Βρυξελλών προς τα Σκόπια ηχούν σαν καμπάνες στα αυτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήδη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ακούσει τον Τζέφρι Πάιατ να του εξηγεί τη σημασία που δίνει η Ουάσιγκτον σε μια λύση στο Σκοπιανό ενώ και στη Σόφια είδε τους "ομογάλακτούς" του της Ευρώπης να του υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να τελειώνει με αυτό το πρόβλημα. Αν και μιλώντας στην εκπομπή "Ακραίως" του ΣΚΑΙ το Σάββατο, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει πολύ καλά ότι ένας εν δυνάμει πρωθυπουργός ο οποίος επιθυμεί τη διατήρηση διαύλου επικοινωνίας με τον διεθνή παράγοντας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με γνώμονα το εσωτερικό ακροατήριο σε ζητήματα ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης