ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης, δεν παραδίδει τα "όπλα" η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Έκλεισε ο κύκλος της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βουλή με την ανάδειξη του διαδόχου της, Νίκου Βούτση. Ο νέος Πρόεδρος συγκέντρωσε 181 θετικές ψήφους, 19 περισσότερες από την κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Ένωσης Κεντρώων που στήριξαν την επιλογή Τσίπρα.

Στην μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη ψήφισαν συνολικά 297 βουλευτές. Από αυτούς 181 ψήφισαν υπέρ του Νίκου Βούτση, 113 έριξαν λευκό ψηφοδέλτιο στην κάλπη και 3 άκυρο.

Στους βουλευτές που στήριξαν την επιλογή Βούτση στο τρίτο πολιτειακό αξίωμα συμπεριλαμβάνονται και συνάδελφοι του από τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι που είχαν το «ελεύθερο» για ψήφο κατά συνείδηση.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν αγγίζει ωστόσο, το ρεκόρ 235 ψήφων που είχε λάβει η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάτι που δείχνει ότι αφενός ορισμένοι «το φυσάνε και δεν κρυώνει» και αφετέρου ότι δεν ξεχνούν τις σκληρές συγκρούσεις που είχαν μαζί του στο παρελθόν. Θεωρούνται ομηρικές οι σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις που είχαν, εντός και εκτός Βουλής, βουλευτές της ΝΔ με το Νίκο Βούτση. Άλλωστε, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής ανήκει στην ομάδα «παλαιών» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, στηρίζοντας τον δυναμικά στην ηγεσία του κόμματος.

Ηχηρή ήταν η απουσία του Νίκου Νικολόπουλου από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που θέλησε να διαμαρτυρηθεί γιατί δεν προτάθηκε, παρά τις διαβεβαιώσεις που φέρεται να είχε, για μια από τις θέσεις των αντιπροέδρων. Ο Νίκος Νικολόπουλος ήλπιζε πως θα "ισοφάριζε" με αυτό τον τρόπο τον αποκλεισμό του από την κυβέρνηση.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ακόμη, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος που ενημέρωσε με επιστολή πως βρίσκεται εκτός Αθηνών, αλλά η θετική ψήφος του δεν προσμετρήθηκε, καθώς δεν βρισκόταν σε κυβερνητική αποστολή. Απών ήταν και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Συγκινημένος ανέβηκε στην έδρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Νίκος Βούτσης που απευθύνθηκε όρθιος στους συναδέλφους του βουλευτές, ζητώντας τους να υπάρξουν οι 151 ψήφοι και για το υπόλοιπο προεδρείο.

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε συναινετική εφαρμογή όλων των διαδικασιών χωρίς τυπολατρίες, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Η Βουλή με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες της δεν μπορεί να υποκαθιστά φορείς, εμείς δεν είμαστε ούτε καταναλάρχες, ούτε ΜΚΟ», ανέφερε και δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος των βουλευτών με αυτό που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες και μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου παραδίδοντας τη σκυτάλη της Βουλής στο Νίκο Βούτση υποστήριξε ότι αποτελεί τιμή για την ίδια το γεγονός ότι δεν παρέδωσε τη σφραγίδα της Βουλής και πως δεν ψήφισε κανένα μνημόνιο, καλώντας τον διάδοχό της να συνεχίσει τις εργασίες των επιτροπών που είχε η ίδια συστήσει. Από την πλευρά του, ο νέος Πρόεδρος, απέφυγε να δεσμευθεί για τη συνέχιση των εργασιών των επιτροπών, πλην εκείνης για τις γερμανικές επανορθώσεις, λέγοντας ότι η Βουλή είναι υπεύθυνη να αποφασίσει επ' αυτού.

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στην κόντρα του με την τέως Πρόεδρο υπογραμμίζοντας πως δεν θα ήθελε σε αυτή την τυπική συνάντηση να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση. «Όλοι θα κριθούμε από τον λαό και από την ιστορία», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης