Σκοπιανό: Νέος γύρος συνομιλιών Κοτζιά - Ντιμιτρόφ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες
Μετά το «ναύαγιο» στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντώνται ξανά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί θα παραβρεθούν σε πρόγευμα εργασίας, όπου θα συζητήσουν εκ νέου τα θέματα - «αγκάθια» που δυσχεραίνουν το κλείσιμο μιας τελικής συμφωνίας ως προς το όνομα.
«Οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί, η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε τελική λύση», είχε δηλώσει από τη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, κάνοντας μια αποτίμηση της προόδου που επετεύχθη στην διάρκεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα για το ονοματολογικό στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
«Είχαμε συναντήσεις, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.
Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό των Σκοπίων στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».
Σημειώνεται πως στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Ιράν, στο νέο πλαίσιο σχέσεων της Ε.Ε. με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) μετά το 2020, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Θα διεξαχθεί, επίσης, συζήτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ενώ, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, θα συζητηθεί το θέμα των εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας.