ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Το βραχύβιο Ilidenska Makedonija και η συνέχεια της διαπραγμάτευσης

Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Λιγότερες από 24 ώρες έμεινε στο τραπέζι η πρόταση Ζάεφ για «Μακεδονία του Ίλιντεν» με σύσσωμη την ελληνική αντιπολίτευση να την απορρίπτει ως έντονα αλυτρωτική.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση αποτέλεσε «όχημα» για να αποδεχτεί ο Ζαεφ την χρήση της ονομασίας έναντι όλων και να έρθει πιο κοντά σε μια λύση. Ο πρωθυπουργός της FYROM αποδέχτηκε χθες την ονομασία «Republika Ilindenska Makedonija» για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Η εφαρμογή της ονομασίας «Republika Ilindenska Makedonija» στο εσωτερικό της χώρας, ανακοίνωσε ο Ζάεφ, θα μπορούσε να γίνει με τροπολογίες στο Σύνταγμα, σταδιακά, κατά τη διαδικασία προσχώρησης της χώρας στην ΕΕ και ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι αν προωθηθεί αυτή η λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου καλωσόριζε την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, χωρίς να αναφέρεται στη συγκεκριμένη ονομασία, προτρέποντας παράλληλα για συνέχεια των συνομιλιών για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό.

Το Μαξίμου κρατά αποστάσεις από το Republika Ilindenska Makedonija και παράλληλα μετράει αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εισέπραξε κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών τέσσερα «όχι» και πλέον η διαπραγμάτευση επί της ονομασίας - και όχι μόνο - θα συνεχιστεί.

Από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έδωσε με μεγαλύτερη σαφήνεια το πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας με την ΠΓΔΜ:

• Erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση
• Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό

Ο «χρονικός προσδιορισμός» αφήνει ανοιχτό παράθυρο να επανέλθει το Nova Makedonija στο τραπέζι όπως και το Gorna Makedonija, στο πλαίσιο του γεωγραφικού προσδιορισμού και ενδεχομένως να προκριθούν ως περισσότερο αποδεκτές από τα εγχώρια πολιτικά κόμματα.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στη γειτονική χώρα να μην χαθεί αυτή την ευκαιρία με άτσαλα βήματα.

Ας διανύσουμε με προσοχή και τα τελευταία μέτρα, η Ελλάδα θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν το μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική

Είναι σαφές πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο της και στις επόμενες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών θα συζητηθεί η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Tηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Πενς

Ο πρωθυπουργός κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις. Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για εξεύρεση λύσης και τον κομβικό ρόλο της για το μέλλον της περιοχής. Επιπλέον, τόνισε πως στηρίζει τις προτάσεις του Ειδικού Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μ. Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης