Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016
Τον πρώτο κάβο του Δεκεμβρίου καλείται να περάσει σήμερα η κυβέρνηση ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό για το 2016.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνουν κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για την ψηφοφορία και θεωρούν ότι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί κανονικά από το σύνολο των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Εκτός εάν εκδηλωθεί κάποια έκπληξη -όπως υπονόησε στις αρχές της εβδομάδας η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη- και στις ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης αθροιστούν και κάποιες άλλες από βουλευτές άλλων κομμάτων, οι οποίοι ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί.
Η κυβέρνηση θεωρεί σχετικά εύκολη την σημερινή ψηφοφορία παρά τους 153 που διαθέτει και ρίχνει το βάρος της στην διαμόρφωση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων που πρέπει να ψηφιστεί γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου. Για το περιεχόμενο αυτού του δεύτερου σετ προπαιτούμενων, άλλωστε, επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και η τρόικα η οποία θα ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο. Στο δεύτερο πακέτο περιλαμβάνονται τα ενεργειακά θέματα, δηλαδή και το ζήτημα του ΑΔΜΗΕ, για το οποίο μέχρι στιγμής οι δανειστές δεν δείχνουν ενθουσιασμό θεωρώντας ότι η πρόταση που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει τον ανταγωνισμό. "Χρειάζεται κι άλλη δουλειά" παραδέχεται το οικονομικό επιτελείο θεωρώντας ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις. Στο πακέτο περιλαμβάνονται και τα κόκκινα δάνεια καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να προσδιορίσει την μείωση του κόστους για τις τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ανοχτό παραμένει πάντα το φορολογικό των αγροτών όπως, επίσης, και των δημοσίων υπαλλήλων ενώ το ασφαλιστικό μετατίθεται για τον Ιανουάριο καθώς για τεχνικούς λόγους δεν είναι δυνατή η ψήφισή του μαζί με τα δεύτερα προαπαιτούμενα.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τςίπρας ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο να ψηφιστούν όλα μαζί για πολιτικούς λόγους και για να μην επιβαρύνονται ψυχολογικά οι βουλευτές -κάτι τέτοιο δεν κατέστη, όμως, δυνατόν.
Γενικώς, η χθεσινή ήταν μία σχετικά καλύτερη μέρα για την κυβέρνηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες όταν ανέκυψε και το θέμα Σένγκεν καθώς στην Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες φάνηκε ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ζώνη.
Επίσης το Μαξίμου αποτιμά ως θετική την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος μίλησε ενθέρμως για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα το προσφυγικό για το οποίο συμφώνησε ότι είναι ένα διεθνές θέμα. Ο αμερικανός αξιωματούχος μίλησε θετικά και για την υπογραφή της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που γίνόνται για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.