ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα - Ζάεφ στη Σόφια

Κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα - Ζάεφ στη Σόφια
Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Mε ιδιαίτερα θετική διάθεση για ευτυχή κατάληξη προσέρχονται στη διμερή συνάντησή τους σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της FYROM Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ- Δ. Βαλκανίων.

H Αθήνα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως οι «πόρτες» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα ανοίξουν μόνο αν ικανοποιηθεί το αίτημα για ονομασία erga omnes και αλλαγές στο Σύνταγμα και έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει να γίνει το μεγάλο βήμα και πως εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κρίσιμο τετ α τετ θα ξεκινήσει στις 10:15, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει πως έχει μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντηση και τον Ζάεφ να λέει πως πρόκειται για μια «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «οι σοσιαλιστές ηγέτες επικρότησαν τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας να βρούμε κοινά αποδεχτή λύση στο ονοματολογικό. Τους ευχαρίστησα, παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί. Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Επιπλέον, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε χθες πως «η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο, μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της Ε.Ε. για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ», δήλωση που αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία και για μεγάλα βήματα προόδου κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Όπως άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αυτό που αναμένεται να λάβει χώρα κατά τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών, αφορά μια «ανακεφαλαίωση» και επιβεβαίωση των μέχρι τώρα συμπερασμάτων από τη διαπραγμάτευση.

Το πλαίσιο της συμφωνίας

Η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της και οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων είναι ιδιαίτερα φειδωλές αφού κανείς δεν θέλει να προεξοφλήσει την κατάληξη των συνομιλιών, ούτε να αποκαλύψει το περιεχόμενο μιας πιθανής συμφωνίας. Ωστόσο από την ελληνική πλευρά φαίνεται να προκρίνεται το όνομα Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία) ενώ φέρεται να προωθείται η επικύρωση των διαπραγματεύσεων με μια νέα διεθνή συνθήκη στη βάση εκείνης του 1995.

Με «κλειδί» αυτή τη συνθήκη θα μπορούσε να δοθεί σήμα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για την προπαρασκευή της εισόδου της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς υπό την προϋπόθεση πως η ολοκλήρωσή της θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με την επίλυση των ελληνικών «κόκκινων γραμμών».

Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωνε χθες πως η συμφωνία δεν θα ολοκληρωθεί προφανώς στη Σόφια, αλλά μέχρι τον Ιούνιο που είναι ο μήνας- κλειδί για αποφάσεις της ΕΕ.