ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα-Κοτζιά-Καμμένου για το ονοματολογικό της πΓΔΜ

(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Ευρεία συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, έγινε το πρωί της Τρίτης σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας παράλληλα πως στο συγκεκριμένο θέμα η ελληνική κυβέρνηση «συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα».

«Φυσικά στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας «επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ακούμε όλες τις απόψεις και τις προτροπές όλων των πλευρών ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση καθορίζει αυτοβούλως τη στάση της. Είναι δεδομένο ότι ούτε μας απασχολεί ούτε μας επηρεάζει διαπραγματευτικά η στάση εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που έχει υιοθετήσει η αντιπολίτευση. Δεν πρόκειται να καθορίσουμε το μέλλον της χώρας από τη δυστυχώς ανεύθυνη και μίζερη στάση που κρατά ο αρχηγός της ΝΔ ακόμη και στα εθνικά θέματα».

«Συνεχίζουμε λοιπόν να διαπραγματευόμαστε με αίσθημα ευθύνης και έχοντας συνείδηση ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα συνδράμει στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής μας σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ με δεδομένες τις ιστορικών διαστάσεων γεωπολιτικές ανακατατάξεις και αβεβαιότητες», ανέφερε με έμφαση ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι:

«Στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονές μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγμάτευσεων και την επίτευξη συμφωνίας. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογο του, κ. Ζάεφ, θα είναι επομένως εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές», διευκρίνισε ο Δ. Τζανακόπουλος ενόψει της συνάντησης των δυο ηγετών.

Έξοδος από το πρόγραμμα χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης

Στα θέματα της οικονομίας, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε το στόχο της κυβέρνησης για «επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης ώστε να καταλήξουμε σε μια συνολική συμφωνία για την καθαρή έξοδο από το 3ο πρόγραμμα εντός Ιουνίου, έξοδο δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από πιστοληπτική γραμμή στήριξης».

Με δεδομένη εξάλλου, όπως είπε «τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και με το παραπάνω, την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος εκ μέρους των ελληνικών αρχών αλλά και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για οποιαδήποτε καθυστέρηση από οποιαδήποτε πλευρά», τόνισε στο «δια ταύτα».

Και παρέπεμψε στην πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου «χαρακτήρισε "νεοραγιαδισμό", την εμμονή ορισμένων στην Ελλάδα για συνέχιση της επιτροπείας είτε μέσω του μηχανισμού της πιστοληπτικής γραμμής είτε μέσω παράτασης του προγράμματος λόγω της υποτιθέμενης αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, «η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει και την ικανότητα και την τεχνική επάρκεια όχι μόνο να οδηγήσει τη χώρα έξω από την επιτροπεία αλλά να εξορθολογίσει και να αναοικοδομήσει την ελληνική οικονομία στη βάση ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού αναπτυξιακού σχεδίου. Τα δημοσιεύματα δε, που κάνουν λόγο για ανεπάρκειες και αντιρρήσεις των δανειστών επί του συναφούς σχεδίου είναι ανάξια σχολιασμού», δήλωσε εισαγωγικά και κατέληξε: « Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί αναλυτικά και στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα».

Αναγκαία η κατάτμηση της Β΄Αθήνας

Έντονα επικριτικός για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση για κατάτμηση εκλογικών περιφερειών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «πανθολογούμενο» το γεγονός ότι η πρωτοβουλία κατάτμησης της Β’ Αθήνας και του υπολοίπου Αττικής αποτελεί «μια υπερώριμη και αναγκαία μεταρρύθμιση για τον εκδημοκρατισμό του εκλογικού μας συστήματος και την θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς».

Και κάλεσε την ΝΔ να σταματήσει να λειτουργεί ως «βαθιά συντηρητική δύναμη και να αναζητά προσχηματικές δικαιολογίες. Είναι προφανές ότι αν ο κ. Μητσοτάκης δεν θα συναινέσει στην αναγκαία αυτή τομή, ο λόγος θα είναι οι δεσμεύσεις του στους ''δελφίνους'' και τα ''τζάκια'' της Β΄Αθηνών», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ενώ στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι θετική στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στα παιδιά του brain drain. Επειδή όμως η ΝΔ με τις πολιτικές της είναι αυτή που τα έδιωξε από τη χώρα, ας μην υποκρίνεται σήμερα ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Σε κάθε περίπτωση, δε βρίσκουμε το λόγο για τον οποίον η ΝΔ επιχειρεί αυτόν τον συμψηφισμό μεταξύ δύο άσχετων θεμάτων», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος ανακοινώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να πάρει σχετική πρωτοβουλία σε επόμενη φάση, αλλά ανεξάρτητα από το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Επομένως», συμπέρανε, «περιμένουμε να δούμε ποιο άλλο πρόσχημα θα ανακαλύψει ο κ. Μητσοτάκης για να αποφύγει να πάρει σαφή θέση για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής, προκειμένου να ικανοποιήσει τις "βαρωνίες" της ΝΔ».

Αποτροπιασμός για τους θανάτους στη Γάζα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εκφράζοντας φρίκη και αποτροπιασμό, όπως επί λέξει, είπε, «για τους δεκάδες θανάτους και τους χιλιάδες τραυματισμούς διαδηλωτών στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας που προκλήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων εναντίον της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ».

«Πρόκειται για δυσανάλογη αντίδραση εκ μέρους του Ισραήλ που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενότητα και αποφασιστικότητα από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπό της να υπογραμμίζει ότι «οι μονομερείς ενέργειες σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στην επίλυση των διαφορών Ισραήλ-Παλαιστίνης, οι οποίες πρέπει πάντοτε να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ».

Κλείνοντας τη σχετική αναφορά ο κ. Τζανακόπουλος ζήτησε από Ε.Ε., Αραβικό Σύνδεσμο και ΟΗΕ «να λάβουν άμεσα αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης και την επιστροφή εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης