Άρση συναγερμού για έξοδο από Σένγκεν μετά τα μέτρα για προσφυγικό
Ανακωχή προσωρινού χαρακτήρα επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ στο προσφυγικό καθώς το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ αποφάσισε ότι οι κινήσεις που έκανε τις τελευταίες μέρες η Αθήνα και ειδικότερα η αποδοχή της ανάπτυξης δυνάμεων της Frontex στα σύνορα με τα Σκόπια βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Γιάννης Μουζάλας, ανέφερε ότι το Συμβούλιο έβαλε τέλος πλέον στις σχετικές φήμες επιβεβαιώνοντας πως η απάντηση της Ευρώπης στα προβλήματα είναι ευρωπαϊκή και όχι εθνική.
Το Συμβούλιο έβαλε τέλος στις φήμες περί εξόδου από τη Σένγκεν, που συστηματικά χτιζόντουσαν την τελευταία εβδομάδα από κάποιους στο εξωτερικό και αξιοποιήθηκαν με έναν κακό τρόπο στην Ελλάδα
Και πρόσθεσε: "Η απάντηση είναι περισσότερη Σένγκεν. Η συρρίκνωση της ζώνης Σένγκεν ισοδυναμεί με κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο για την Ευρώπη".
Επισήμανε παράλληλα ότι τόσο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος όσο και ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γιαν Άσελμπορν επιβράβευσαν την Ελλάδα για τις προσπάθειες που έχει ήδη κάνει και γι’ αυτές που ξεκινάει.
Και οι δύο, είπε ο Γ. Μουζάλας, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η χώρα θα μπορέσει να γίνει πιο αποδοτική σε αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή να πιστοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να εξασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας και της Ευρώπης.
Ο υπουργός επέμεινε ότι "κάποιοι εξακολουθούν ανόητα να πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι στην Ελλάδα", σημειώνοντας ωστόσο ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι αν δεν ελεγχθεί η ροή των προσφύγων στην Τουρκία δεν μπορεί να ελεγχθεί το πρόβλημα.
Παρεμβαίνοντας στο συμβούλιο, ο Γ. Μουζάλας έκανε εκτενείς αναφορές στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ενώ οι ομόλογοί του υποσχέθηκαν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ανταποκριθούν στα ελληνικά αιτήματα.
Η μεταστροφή της στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στην Αθήνα είχε διαφανεί από το μεσημέρι, με τον εκπρόσωπό της, Μαργαρίτη Σχοινά να μεταφέρει ικανοποίηση για τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού που "οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση".
Σε σημερινή της ανακοίνωση η Frontex ενημερώνει ότι σε χρονικό διάστημα πέντε εργάσιμων ημερών θα αποφασίσει την αποδοχή ή όχι του χτεσινού αιτήματος της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού Rabit.
Σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα, επιστολή του Λιθουανού επίτροπου Βιτένις Αντριουκάιτις, που περιέγραφε όσα είδε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο το Νοέμβριο, χάλασε το κλίμα για την Ελλάδα στο τελευταίο Κολέγιο Επιτρόπων, φέρνοντας στο προσκήνιο σενάριο για αποπομπή της χώρας από τη συνθήκη του Σέγκεν.
Νωρίτερα σήμερα, οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ είχαν αποφασίσει την άρση των εμποδίων που είχε θέσει το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την οδηγία που επιτρέπει την πρόσβαση των κρατών - μελών της ΕΕ στα στοιχεία των επιβατών αεροπορικών πτήσεων στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής.
Στα ελληνοσκοπιανά σύνορα η κατάσταση ήταν ιδιαιτέρως έκρυθμη σήμερα με πάνω από 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες να υπολογίζεται ότι έμειναν εγκλωβισμένοι από την απόφαση των Σκοπιανών να επιτρέπουν την διέλευση μόνο σε Σύρους, Σκοπιανούς και Ιρακινούς πολίτες.
Μιλώντας στο CNN Greece, ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, είπε ότι αυτή η κατάσταση ήταν κάτι αναμενόμενο μετά την απόφαση αυτή των Σκοπίων.
Κάποιοι από τους πρόσφυγες μάλιστα επιλέγουν να αποχωρήσουν με λεωφορεία για την Αθήνα και τα κέντρα φιλοξενίας της πρωτεύουσας.