Κρίσιμη εβδομάδα για αξιολόγηση και Σκοπιανό
Με την άφιξη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα την Τετάρτη και την έναρξη των συζητήσεων σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια, οι εκκρεμότητες για τα προαπαιτούμενα μπαίνουν σε πρώτο πλάνο και η κυβέρνηση υποχρεώνεται σε ένα «σπριντ» ολοκλήρωσης των απαιτήσεων των δανειστών αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος εξ’αυτών δεν έχει εκπληρωθεί.
Και μπορεί ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να επιμένει πως όλα τα ζητήματα (ολοκλήρωση τέταρτης αξιολόγησης, καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας και έναρξη συζητήσεων για το χρέος) θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 21 Ιουνίου, ωστόσο δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο. Την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος, προειδοποίησε σε αυστηρό τόνο τους υπουργούς που σχετίζονται με την αξιολόγηση να μην κωλυσιεργούν και ζήτησε επίσπευση αφού πάση θυσία το Staff Level Agreement πρέπει να έχει κλείσει έως τις 24 Μαΐου.
Οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς δεν θα κρατήσουν περισσότερο από 4-5 ημέρες και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες τηλεδιασκέψεις για την αξιολόγηση της προόδου και την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Την ίδια ώρα, σε κρίσιμη καμπή μπαίνει η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, μετά και τη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στο Σούνιο. Η συνάντηση Ζάεφ – Τσίπρα έχει οριστικοποιηθεί και πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δ. Βαλκανίων στη Σόφια κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί η μέχρι τώρα πρόοδος των συνομιλιών, ενώ όπως άφησε να εννοηθεί ο Ζάεφ, δεν αποκλείεται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις που θα είναι καθοριστικές για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
«Κόκκινη γραμμή» της Αθήνας εξακολουθεί να είναι η χρήση erga omnes της ονομασίας της πΓΔΜ αλλά και οι συνταγματικές αλλαγές.
Φυσικά για την ελληνική πλευρά, η επόμενη ημέρα μιας πιθανής συμφωνίας, δεν θα είναι σε καμία περίπτωση «περίπατος». Σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής της Κυριακής, οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει, εφόσον έρθει προς ψήφιση η συμφωνία στο Κοινοβούλιο, αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή 180 βουλευτές. Τα δημοσίευμα επικαλείται τους φόβους της Κομισιόν για «ανεύθυνη στάση» και «μικροπολιτική εκμετάλλευση» από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενώ η ίδια επιθυμεί μια βιώσιμη και οριστική λύση στο ζήτημα που θα οδηγήσει στην είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ΕΕ. Αν το δημοσίευμα ισχύει, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα πειθούς στα κόμματα της αντιπολίτευσης και να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους, από τη στιγμή μάλιστα που η ΝΔ φαίνεται να τηρεί αρνητική στάση στο ενδεχόμενο υπερψήφισης μιας συμφωνίας.
Ακόμη κι αν όλοι οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, χωρίς διαρροές, ψηφίσουν υπέρ, το άθροισμά τους, μαζί με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί για την απαιτούμενη πλειοψηφία, με δεδομένη τη στάση των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων. Θα πρέπει αρκετοί ανεξάρτητοι να υπερψηφίσουν αλλά και αρκετοί «γενναίοι» βουλευτές της ΝΔ που τάσσονται παραδοσιακά υπέρ της συμφωνίας Καραμανλή στο Βουκουρέστι, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε σχέση με την κομματική πειθαρχία.