ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Εγγύηση του αύριο των παιδιών μας η υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ρ. Δούρου: Εγγύηση του αύριο των παιδιών μας η υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο «καθοριστικός ρόλος» της Αυτοδιοίκησης, ως «εγγύτερου» στον πολίτη, επιπέδου διακυβέρνησης, «για το μέλλον του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου» επισημάνθηκε από την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου στη Διεθνή Συνάντηση με θέμα «Διασφαλίζοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Ευρώπη της κρίσης: Προκλήσεις και απαντήσεις», που πραγματοποιείται στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο του 14ου Σεμιναρίου Διεθνούς Δικαίου.

Η περιφερειάρχης, ανέφερε ότι «οι τοπικές και περιφερειακές αρχές έδωσαν από την πρώτη στιγμή το παρών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα με την ίδρυση το 1951 του Συμβουλίου των Κοινοτήτων της Ευρώπης στον απόηχο της τοποθέτησης Σουμάν». Ωστόσο στη διαπίστωση ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «παρατεταμένη και πολύπλευρη κρίση», παρατηρεί ότι οι δυνάμεις εκείνες που έχουν συνείδηση του πόσο επείγουσα είναι σήμερα η προστασία της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεξαγάγουν έναν δημόσιο διάλογο που αφορά στις τάσεις της αποκέντρωσης και της περιφερειοποίησης, τις μεγάλες δυνατότητες της αποκεντρωμένης διακυβέρνησης, όπως τις αποτύπωσαν πρόσφατα οι Γάλλοι περιφερειάρχες, όλου σχεδόν του πολιτικού φάσματος, που ζητούν από την κυβέρνηση να στηρίξει την «αποκέντρωση προκειμένου αυτή να καταστεί ο κανόνας σχετικά με τις πολιτικές κοντά στον πολίτη, πολιτικές που απαιτούν καινοτομία, επιδεξιότητα, διαφοροποίηση». Έναν δημόσιο διάλογο, προσέθεσε, που αναπτύσσεται και στο πλαίσιο της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ αλλά και σε εκείνο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αναλύει συστηματικά τις σύγχρονες τάσεις της Περιφερειοποίησης στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Φυσικά, επισήμανε, κάθε άλλο παρά σύμπτωση είναι και το γεγονός ότι οι τοπικές και περιφερειακές Αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν, με ό,τι θεσμικά και οικονομικά μέσα διαθέτουν, το σύνθετο και καθοριστικό για το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών, μεταναστευτικό/προσφυγικό φαινόμενο.

Αναφορικά με τη χώρα μας η κ. Δούρου παρατήρησε ότι ο διάλογος βρίσκεται σε εμβρυακή μορφή και ότι πρέπει «άμεσα να γίνει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στην κοινωνία και όχι κομμάτι των συνεδρίων των αιρετών».

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, η Περιφέρεια Αττικής επιχειρεί να ενεργήσει ως σύγχρονη ευρωπαϊκή, μητροπολιτική Περιφέρεια, εφαρμόζοντας τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι «εκκρεμεί η επέκταση της εφαρμογής του Χάρτη και στον δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που έχει επισημάνει το Κογκρέσο στη χώρα μας το 2015, ζητώντας να επεκταθεί η κύρωση του νόμου 1850 του 1989». Γεγονός το οποίο είπε ότι συνιστά «βαθιά διοικητική αρρυθμία», χωρίς δυστυχώς να αποτελεί και το μοναδικό εμπόδιο που συναντά η Περιφέρεια Αττικής στην προσπάθειά της «να εφαρμόσει ένα νέο πρότυπο χρηστής διοίκησης, στη βάση του Ευρωπαϊκού Χάρτη»

Προσκρούουμε, συμπλήρωσε, συχνά σε νομοθετικές ελλείψεις, κενά, ασάφειες, αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Εμπόδια στην αποτελεσματική λειτουργία της Περιφέρειας και στην παροχή των υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που δικαιούνται οι πολίτες. Εμπόδια στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, στην ανοικτή λειτουργία της Περιφέρειας και στη διαδικασία λογοδοσίας της στους πολίτες.

«Απέναντι σε αυτά τα χρόνια, θεσμικά εμπόδια και τις δομικές παθογένειες, καθώς και σε παγιωμένες αρνητικές νοοτροπίες, εμείς προτάσσουμε την πολιτική μας βούληση και εξυπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον στη βάση των αρχών της τήρησης της νομιμότητας, της αποτελεσματικότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της συμμετοχικότητας. Της ενίσχυσης, δηλαδή, της δημοκρατικής νομιμοποίησης ως εχέγγυο και απάντηση στην κρίση δημοκρατίας που βιώνουμε σήμερα στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό οικοδομούμε το νέο πρότυπο χρηστής διοίκησης στην Αττική, με έργα και όχι ευχολόγια ή ευσεβείς πόθους. Είτε πρόκειται για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στο Σύμφωνο Ακεραιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δημόσιες συμβάσεις είτε για το Κέντρο Logistics ή για την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού συστήματος πολυκαναλικής εξυπηρέτησης των πολιτών με έμφαση στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.

Δεν επαναπαυόμαστε, δεν καθησυχάζουμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα καθημερινά. Γιατί η υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί την εγγύηση του αύριο των παιδιών μας», τόνισε η Ρένα Δούρου.

Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε συνοπτικά σε σειρά καλών πρακτικών της Περιφέρειας Αττικής, όπως τη δημιουργία νέων δεδομένων στις δημόσιες συμβάσεις με ηλεκτρονικές διαδικασίες, με υψηλά ποσοστά έκπτωσης και με υγιή ανταγωνισμό, τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του Εσωτερικού της Ελέγχου, την καταγραφή, την ομογενοποίηση και την κωδικοποίηση όλων των αρμοδιοτήτων της και τη μείωση των απαιτούμενων υπογραφών για την έκδοση των διοικητικών πράξεων – προσαρμόζοντας κατάλληλα τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Καθώς και την εκπόνηση μελέτης ιεράρχησης και προτεραιοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική και την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Αποβλήτων της Αττικής, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι η διεθνής Συνάντηση διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης και την Έδρα Jean Monnet "EU Solidarity in Civil Protection and Humanitarian Action" του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης και με τη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Δήμου Ναυπλιέων και της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Πρέσβη - Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Καθηγητή Στέλιου Περράκη.