ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιθετικό «παιχνίδι» και όχι «κατενάτσιο» επιλέγει η κυβέρνηση

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

"Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση". Με αυτή τη μαοϊκή ρήση θα μπορούσε κανείς να περιγράψει την αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος μπροστά στην ενόχληση, τον εκνευρισμό και κυρίως την αμηχανία που προκάλεσε στα κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος το νομοσχέδιο για την αναδοχή που πέρασε χθες από την Ολομέλεια.

Η κυβέρνηση θα επιμείνει στη νομοθέτηση των μεγάλων τομών που σχεδιάζει στο προσεχές μέλλον. Και θα επιμείνει για δύο λόγους: αφενός επειδή θέλει να αποτινάξει από πάνω της την απλή διαχείριση ενός μνημονίου, με την επιδίωξη να αφήσει ένα προοδευτικό στίγμα και σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο σε επίπεδο οικονομίας αλλά και στα ανθρώπινα δικαιώματα και αφετέρου επειδή διαπιστώνει πως αυτές ακριβώς οι μεταρρυθμίσεις επιφέρουν «τριγμούς» στα πολιτικά κόμματα και αναδύουν στην επιφάνεια συντηρητικά αντανακλαστικά.

Παρότι το κλίμα στην κυβέρνηση είναι σχεδόν πανηγυρικό, ούτε η ίδια έμεινε αβρόχοις ποσί αφού το νομοσχέδιο πέρασε με απώλειες από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Εκτός από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Κώστα Ζουράρι οι υπόλοιποι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων καταψήφισαν το άρθρο 8 για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο αυτό ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο και δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΑΝΕΛ διαφοροποιούνται στα λεγόμενα «δικαιωματικά» νομοσχέδια. Ο Πάνος Καμμένος απουσίαζε από την ψηφοφορία όπως και η κα Κουντουρά. Από τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι» ψήφισαν Μιχελογιαννάκης και Παραστατίδης και απουσίαζαν η Γεωργία Γεννιά, ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Καραγιάννης που είχαν εκφράσει ενστάσεις, καθώς και η Νίνα Κασσιμάτη, η Άννα Βαγενά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

«Πυρ ομαδόν» κατά Κατσίκη και εσωκομματικές αιχμές

Οργή επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις του Κώστα Κατσίκη και 16 βουλευτές του κόμματος ζητούν την παραπομπή του βουλευτή των ΑΝΕΛ στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Όμως δεν έμειναν ασχολίαστες ούτε οι δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί «ανέτοιμης κοινωνίας για το άρθρο 8». Σχεδόν όλοι οι βουλευτές του κόμματος που πήραν το λόγο στη Βουλή κατακεραύνωσαν αυτή τη στάση δίχως φυσικά να τους κατονομάζουν. Το ίδιο έπραξε και ο πρωθυπουργός ο οποίος απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια για το γεγονός ότι μίλησε μόνο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece δεν υπάρχει δυσαρέσκεια για τους διαφωνούντες βουλευτές, ούτε τίθεται θέμα «κυρώσεων».

Διαφοροποιήσεων συνέχεια…

Τόσο κατά τις εισηγήσεις όσο και κατά την ψηφοφορία καταγράφηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ δεν έλειψαν, ούτε σε αυτή την περίπτωση, οι αιχμές και τα εσωκομματικά καρφιά.

Δυσάρεστη έκπληξη για βουλευτές της ΝΔ αποτέλεσε το «ναι» της κας Μάρκου, εισηγήτριας της ΝΔ. Η στάση της βουλευτού προκάλεσε έντονη δυσφορία τόσο στους βουλευτές όσο και στην ηγεσία του κόμματος και χαρακτηρίστηκε «ασυνήθιστη».

Ενδεικτική επίσης ήταν η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά συγκεκριμένων βουλευτών της ΔΗΣΥ στο πλαίσιο ενός «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου το οποίο βασίζεται στο σκεπτικό να μη στηριχθεί με κανένα τρόπο η κυβέρνηση. Οι Κωνσταντινόπουλος, Κωνσταντόπουλος και Λοβέρδος ήταν αυτοί που ζητούσαν πάση θυσία την καταψήφιση του άρθρου 8. «Ναι» είχε πει από την περασμένη εβδομάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ευχάριστη έκπληξη - για όσους υποστήριξαν το νομοσχέδιο - αποτέλεσε η στάση της κας Κεφαλογιάννη, της κας Μπακογιάννη και της κας Κεραμέως που τάχτηκαν υπέρ του άρθρου 8.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης