«Βολές» Βίτσα κατά ΝΔ και ΚΚΕ για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη
Αντιπαράθεση προκάλεσαν στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο Βίτσα για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες στη Μυτιλήνη, που εκδηλώθηκαν και χθες, Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο νησί.
Ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε «περίεργα» αυτά που συμβαίνουν και έθεσε προ των ευθυνών τους ΝΔ και ΚΚΕ. «Θεμιτός ο αντιπολιτευτικός διάλογος, υπαρκτά τα προβλήματα και να προσπαθείς να κερδίσεις πόντους, προσέξτε μήπως υλοποιούνται οι πολιτικές επιδιώξεις άλλων φασιστικών ομάδων... Και δεν το λέω μόνον προς τη ΝΔ αυτό, αλλά και προς το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Δημήτρης Βίτσας.
Την ίδια ώρα, η αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τη Μυτιλήνη, Γιώργου Πάλλη σε μειοψηφία φασιστοειδών, πυροδότησε ένταση. «Να διαλέξουμε όχθη. Αν είμαστε με τη δημοκρατία ή αν είμαστε με αυτούς, με τη μικρή μειοψηφία φασιστοειδών που κάποιοι χαϊδεύουν για μικροπολιτική. Είχαμε και συλλήψεις αυτών που πήγαν να αμαυρώσουν το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Μόριας», είπε με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να τον εγκαλεί, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να αποκαλεί φασίστες όσους διαδηλώνουν ενάντια στην κυβέρνηση. Με αρκετή δε, δόση ειρωνείας σχολίασε πως «πράγματι ήταν πάνδημος ο ενθουσιασμός με τον οποίον υποδέχθηκαν χθες τον πρωθυπουργό στη Μυτιλήνη».
Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη ΔΗΣΥ που σχολίασε ότι τέτοια κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων δεν υπήρξε ούτε όταν ήρθε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Μίλησε για απολύτως σκηνοθετημένες εικόνες. «Να περάσει ώρες στη Λήμνο ο πρωθυπουργός μέχρι να πάει στη Μυτιλήνη όπου σε απολύτως αποκλεισμένο περιβάλλον θα μιλούσε σε δήθεν αναπτυξιακό συνέριο. Αν δεν υπήρχαν ΜΑΤ δεν θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να έχει πρόσβαση στο Συνέδριο, γιατί η οργή των κατοίκων ξεχείλισε και απαντήσεις δεν δόθηκαν. Όταν ο κ. Πάλλης μας λέει να διαλέξουμε όχθη, απαντώ ότι προφανώς είμαστε με τους κατοίκους», είπε.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου που διατέλεσε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουμε χώρος φιλοξενίας είτε αξιοπρεπούς, είτε αναξιοπρεπούς για τους πρόσφυγες και δεν είναι θέμα χρημάτων και κονδυλίων. Όσο η Ευρώπη δεν μοιράζει τους πρόσφυγες το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί», είπε και κάλεσε τον Δημήτρη Βίτσα να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη να λάβει θέση.
«Να χτυπήσουμε κι εμείς ένα χέρι στο τραπέζι…», συμπλήρωσε, ασκώντας παράλληλα κριτική στο συζητούμενο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι δεν είναι η καλύτερη δυνατή εκδοχή που μπορούσε σε επίπεδο δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών.
«Άκουσα που είπε να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι… Δεν έχουν εκχωρήσει τα κράτη κυριαρχία για τη μεταναστευτική πολιτική στην ΕΕ», απάντησε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ.
Ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι οι 6000 σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια, να φθάσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου τους 3500.