Σχέδιο ακόμα και για αστυνομική επέμβαση στην Ειδομένη
Σχέδιο ακόμη και για αστυνομική επέμβαση στην Ειδομένη ή χρονοδιάγραμμα για τα hot spots από τον Μουζάλα στην Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες μετά τις απειλές για έξοδο από την Σένγκεν
Δυναμική παρέμβαση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και στην περιοχή της Ειδομένης εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες τις επόμενες ημέρες εξετάζει η κυβέρνηση.
Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας προϊδέασε πως θα υπάρξει λύση λέγοντας μάλιστα στην Βουλή ότι δεν θα είναι ένας περίπατος στο δάσος για μαθητές κολεγίου, ενώ αρμόδιες πηγές υπαινίσσονται ότι τα επόμενα 24ωρα εφόσον δεν ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή θα γίνει αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες ώρες θα καταβληθεί προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η περιοχή των συνόρων για να ανοίξει και ο σιδηρόδρομος και οι πρόσφυγες να μπουν σε τρένα ή λεωφορεία και να έρθουν στην Αθήνα σε κέντρα υποδοχής μεταναστών. Εφόσον ωστόσο αυτό δεν καταστεί εφικτό δεν αποκλείεται να υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας ούτως ώστε να αποκατασταθεί και η σιδηροδρομική σύνδεση στην περιοχή.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Σένγκεν και τις πληροφορίες περί εξόδου της χώρας μας από την Συνθήκη κυβερνητικοί κύκλοι διαψεύδουν για τρίτη ημέρα αυτό το ενδεχόμενο αναφέροντας ότι ακόμη και στο ευρωπαϊκό κείμενο που αναφέρεται το ενδεχόμενο εξόδου κάποιων χωρών δεν ονομάζεται η Ελλάδα. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ασκείται στην χώρα μας πολιτική πίεση για να υλοποιήσει ταχύτερα τις δεσμεύσεις της στο προσφυγικό πχ την δημιουργία των hot spots, ωστόσο τονίζουν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και από την ευρωπαϊκή βοήθεια που θα έπρεπε να έχει η χώρα μας. «Εχει πάρει μόλις 30 εκατομμύρια ευρώ η Ελλάδα και αυτό εξαιτίας της γραφειοκρατίας» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζοντας συγχρόνως ότι σε επίπεδο βοήθειας από την frontex έχει υλοποιηθεί μόνο το 1/10 των όσων έχουν συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μουζάλας στην Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών σήμερα στις Βρυξέλλες θα ανακοινώσει ακριβή χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία των hot spots στην χώρα μας, ενώ θα επαναλάβει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει την συμφωνία με την ευρωπαϊκή Ένωση με την αποσαφήνιση πως ο ρόλος της frontex στα Βαλκάνια είναι μόνο για την ταυτοποίηση των προσφύγων και όχι για την φύλαξη των συνόρων.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει αίτημα για να έρθουν 318 στελέχη της frontex στο Αιγαίο και μέχρι στιγμής έχουν φθάσει 160. Επίσης έχει ζητήσει βοήθεια με 36 σκάφη εκ των οποίων έχουν έρθει μόνο τα 8 και έχει καταθέσει και αίτημα για άλλους 1600 φύλακες της frontex όμως συνολικά έχουν διατεθεί 200.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει την ενόχλησή του για την κριτική που δέχεται από την ΝΔ και μάλιστα κύκλοι του σχολιάζουν πως ο Γιώργος Κουμουτσάκος χθες κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην δημιουργία των hot spots, ενώ λίγες ημέρες πριν ο Γιάννης Πλακιωτάκης αντιτέθηκε στην δημιουργία της στην διάρκεια του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών