ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα ελληνικά F-16

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ενέκρινε το Σάββατο τη συμφωνία για αναβάθμιση ελληνικών F-16 -ένα σχέδιο που κατά το πρακτορείο Reuters αναμένεται να κοστίσει στη χώρα μας περί τα 1,2 δισ. ευρώ.

Η εν λόγω συμφωνία είδε για πρώτη φορά το «φως» της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η αναβάθμιση τριών από τα 85 F-16 θα γίνει στις ΗΠΑ ενώ το «λίφτινγκ» των υπολοίπων θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Πηγή του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, που δεν κατονομάζεται, φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο ότι το κόστος αυτού του προγράμματος ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.

Πέρσι, η κυβέρνηση έλεγε ότι η αναβάθμιση θα πληρωνόταν με ετήσιες δόσεις 110 εκατ. ευρώ για περίπου μια δεκαετία.

Η Αθήνα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η Ουάσινγκτον αποδέχτηκε τη νέα ελληνική πρόταση, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Ωστόσο, πληροφορίες από το Πεντάγωνο που μεταδίδει ο ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι η πρώτη δόση θα ανέλθει στα 40 με 50 εκατ. ευρώ ενώ έως το 2021 η ετήσιες δόσεις δεν θα υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές κοστολογούν, επίσης, το πρόγραμμα στα 1,1 δισ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ολοκλήρωση προγράμματος του πρώτου αεροσκάφους θα διαρκέσει 22 μήνες, με ορίζοντα επιστροφής στην Ελλάδα το 2020-2021.

Στη συνέχεια, θα υπάρξει γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ και ολοκλήρωση των εργασιών και τα 85 μαχητικά μέχρι το 2028.

Οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα

Το Reuters τονίζει, επίσης, ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας έχουν μειωθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Παρόλα αυτά, η χώρα μας συνεχίζει να δαπανά περίπου το 2% του ΑΕΠ της -περίπου 3,5 δισ. ευρώ- στην άμυνα, ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης