ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα τριμερής Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στη Βιέννη

Νέα τριμερής Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στη Βιέννη
AΠΕ-ΜΠΕ/ ΕPA

Με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη 25 Απριλίου στη Βιέννη, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας Νίκος Κοτζιάς.

Tην Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ Μίλε Μποσνιάκοφσκι είχε επιβεβαιώσει ελληνικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για συνάντηση για το ονοματολογικό, χωρίς ωστόσο, να δώσει στη δημοσιότητα την ημερομηνία.

Σημειώνεται πως η τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας της πΓΔΜ πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου στην Aχρίδα, κατά την οποία οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ ανήγγειλαν ότι θα υπάρξουν νέες συναντήσεις, το προσεχές διάστημα, σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Την περασμένη εβδομάδα, μετά από συνάντησή του με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στο ονοματολογικού -μια θέση που εξέφρασε και η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε συνέντευξή του την περασμένη Δευτέρα, όμως, ο κ. Ζάεφ είχε δηλώσει ότι δεν διαμορφωθεί ακόμη οι προϋποθέσεις για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως μετέδιδε το πρακτορείο MIA, οι επαφές που είχαν γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στην Αχρίδα δεν επέφεραν ιδιαίτερη πρόοδο και συνεπώς δεν υπάρχει βάση για αναβάθμιση των συζητήσεων σε υψηλό επίπεδο.

Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είχε πει σε δημοσιογράφους πριν από λίγο καιρό ότι σε περίπτωση που ακούσουν για συνάντηση του ιδίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό τότε οι διαπραγματεύσεις προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε άλλες δηλώσεις του είχε τονίσει, επίσης, ότι η χώρα του δεν αποδέχεται ονομασία erga omnes omnes (για το εξωτερικό και το εσωτερικό) αλλά και τροποποίηση του Συντάγματος.

Η τελευταία αυτή δήλωση είχε προκαλέσει την ενόχληση του Νίκου Κοτζιά, που αιχμές για τη στάση του κ. Ζάεφ, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται μέσω συνεντεύξεων.