Στην τελική ευθεία για το χρέος η ελληνική κυβέρνηση
Με το βλέμμα στην Ουάσινγκτον βρίσκεται η Αθήνα και ειδικότερα στις συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη σήμερα και αύριο στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι «παίκτες» τοποθετούνται σε σχέση με το ελληνικό χρέος, με πρώτο το ΔΝΤ που ζητά επιτακτικά σημαντική ελάφρυνσή του.
Οι επικεφαλής των θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν και ESM) Ντράγκι, Λαγκάρντ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, απαρτίζουν το άτυπο Washington Group. Για πρώτη φορά στην εν λόγω ομάδα θα συμμετάσχει ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.
Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση για γεγονός πως κανείς από αυτούς τους «παίκτες» δεν ζητά παράταση του προγράμματος ενώ προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς ο οποίος μέχρι στιγμής κρατά κλειστά τα χαρτιά του.
Ο Σολτς ωστόσο σε χθεσινή ομιλία του ξεκαθάρισε πως δεν θα αποφασίσει η Γερμανία για την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Το ζητούμενο τώρα είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας πάνω στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η οποία στη συνέχεια θα επικυρωθεί από το Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.
Κάποια βήματα προσέγγισης μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών έχουν επιτευχθεί, ωστόσο η σημερινή συνάντηση του Washington Group, θα ξεκαθαρίσει αν η συμφωνία είναι εφικτή και σε ποιο βαθμό, όπως και ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Θυμίζουμε πως το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει «επί της αρχής» σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, δίχως να συμμετέχει μέσω χρηματοδότησης, στο οποίο θα λάμβανε πλήρως μέρος εφόσον τα μέτρα των ευρωπαίων το έκαναν βιώσιμο.
Αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου προεξοφλούν πως το Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα δίνοντας βοήθεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ.