ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής

Στις 11 το πρωί πρόκειται να συνεδριάσει η Βουλή για την εκλογή του νέου Προέδρου της ενώ σε ξεχωριστή συνεδρίαση θα εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, για το αξίωμα του Προέδρου, τον Νίκο Βούτση.

Η διαδικασία

Η εκλογή διεξάγεται στην Ολομέλεια και οι βουλευτές ψηφίζουν μυστικά σε κάλπη. Ο νέος Πρόεδρος προκύπτει από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών (151).

Το Προεδρείο της Βουλής, σύμφωνα με τον Κανονισμό, εκλέγεται από τα μέλη της και αποτελείται από τον Πρόεδρο, από επτά αντιπροέδρους, τρεις κοσμήτορες και έξι γραμματείς. Για την εκλογή αντιπροέδρου απαιτούνται 75 ψήφοι της Ολομέλειας.

Οι προτάσεις των κομμάτων

Η πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τους τρεις αντιπροέδρους, περιλαμβάνει τα ονόματα των Τάσου Κουράκη, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, Γιώργου Βαρεμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν πέντε ακόμη υποψηφιότητες για τις θέσεις των αντιπροέδρων: αυτή της Χαράς Καφαντάρη, της Εύας Καρακώστα, και των Νίκου Συρμαλένιου, Δημήτρη Γάκη, Μουσταφά Μουσταφά.

Η Ν.Δ. προτείνει για τη θέση του τέταρτου αντιπροέδρου τον Νικήτα Κακλαμάνη ενώ για τη θέση του πέμπτου αντιπροέδρου η Χ.Α. προτείνει τον Ιωάννη Αϊβατίδη. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος της Χ.Α. δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων και δεν υπήρχε εκπροσώπηση της κοινοβουλευτικής της δύναμης στο Προεδρείο.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) προτείνει τον Δημήτρη Κρεμαστινό ενώ το ΚΚΕ, για τη θέση του έβδομου αντιπροέδρου προτείνει τον Γιώργο Λαμπρούλη.

Η εκλογή των μελών του Προεδρείου αναμένεται να διεξαχθεί αφού πρώτα ο Πρόεδρος της Βουλής αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις, περίπου στις 13:30.

Να υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε εκλεγεί κατά την προηγούμενη Κοινοβουλευτική περίοδο, με το ρεκόρ 235 ψήφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης