ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To ρίσκο από το χτύπημα στη Συρία και η ευκαιρία για την Ελλάδα

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με σκεπτικισμό παρακολούθησε η κυβέρνηση το σφυροκόπημα ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Γαλλίας στη Συρία, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι στρατιωτικές επεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση της συριακής κρίσης.

Σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο μοναδικός τρόπος να επιλυθεί η κρίση είναι διά του διπλωματικού διαλόγου και όχι διά των πολεμικών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση προβληματίζεται για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής αφού πέρα από τους γεωπολιτικούς κινδύνους που ενέχει μπορεί να προκαλέσει νέα προσφυγικά κύματα προς τη χώρα μας.

Ωστόσο, η στροφή της Τουρκίας και η σαφής στήριξη στο χτύπημα στη Συρία την φέρνει σε αντίθεση με τη Ρωσία και μπορεί οι δύο χώρες να φαίνεται πως έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους, όμως διαφωνούν πλήρως για το μέλλον του Άσαντ και της Συρίας. Έτσι, η Τουρκία αποσύρεται από το ρόλο της και ταυτόχρονα δημιουργείται παράθυρο ευκαιρίας για αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας.

Η χώρα μας διατηρεί παραδοσιακά το ρόλο ενδιαμέσου μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας. Δεν είναι, κατά συνέπεια, τυχαίες οι αποστάσεις που παίρνει η πολιτική ηγεσία από κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τις απελάσεις διπλωματών με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ.

Η Ελλάδα διατηρεί το προνόμιο αυτό με την συναίνεση όλων των μερών ενώ ταυτόχρονα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις τόσο με τον αραβικό κόσμο όσο και με το Ισραήλ. Οι τριμερείς συναντήσεις οι οποίες γίνονται το τελευταίο διάστημα έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο με αμοιβαίο όφελος για όλους.

Επιπλέον, υπάρχει η εκτίμηση πως το ενδιαφέρον της Τουρκίας θα μονοπωλήσει πλέον το συριακό μέτωπο κάτι που αφήνει το περιθώριο για την ελληνική πλευρά να ελπίζει σε αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης