ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη: Τι συζητήθηκε

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη επανέναρξης του δικοινοτικού διαλόγου ενόψει του δείπνου μεταξύ του ελληνοκύπριου και του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που θα παρατεθεί στις 16 Απριλίου.

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε στον κ. Τσίπρα τα συλλυπητήρια του για τον χαμό του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ο οποίος σκοτώθηκε στη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους Mirage 2000-5 ανοικτά της Σκύρου.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της Κύπριας Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου Κλέλιας Βασιλείου, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, Τσίπρας και Αναστασιάδης «ανασκόπησαν τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση το επικείμενο δείπνο του Προέδρου με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς κ. Μουσταφά Ακιντζί».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι «ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στηρίζει πλήρως τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ανάγκη της δημιουργίας των απαραίτητων προϋποθέσεων για επανέναρξη του δικοινοτικού διαλόγου, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απαρχή του διαλόγου εντός του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ όπως αυτό διατυπώθηκε στο Κραν Μοντανά».

Έκκληση 150 Κυπρίων για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών

Εν τω μεταξύ, με την ευκαιρία του ανεπίσημου δείπνου, 150 Κύπριοι απευθύνουν έκκληση προς τους δύο ηγέτες και προς όσους χειρίζονται το Κυπριακό να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες που να «ανατρέπουν το σκηνικό της αποτελμάτωσης και να ανοίγουν τον δρόμο προς συμφωνία λύσης διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των κοινοτήτων όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Ο χρόνος για λύση-επανένωση της Κύπρου εξαντλείται επικίνδυνα και οι εξελίξεις που προοιωνίζονται είναι εφιαλτικές», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Τέλος, αναφέρουν ότι το τι επιβάλλεται να γίνει, είναι πολύ συγκεκριμένο: «Και οι δύο πλευρές να δηλώσουν ότι αποδέχονται το Πλαίσιο και το Άτυπο Έγγραφο Γκουτέρες, ως έχουν και όπως τα ερμήνευσε ο ίδιος ο ΓΓ, οι δυο ηγέτες να δηλώνουν έτοιμοι για διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις πριν άλλα γεγονότα (γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες, εκλογές στην Τουρκία κλπ) δηλητηριάσουν και πάλι το κλίμα και οδηγήσουν σε νέα κρίση» και ότι «με βάση τα πιο πάνω, οι βασικές παράμετροι του κυπριακού θα έχουν επιλυθεί και θα υπάρχει αρκετός χρόνος για αντιμετώπιση των εκκρεμούντων, λιγότερο σημαντικών, θεμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης