Διατηρούνται οι υψηλοί τόνοι με την Τουρκία
Διατηρεί τους υψηλούς τόνους η ελληνική πλευρά απέναντι στην Τουρκία την ώρα που ο υπουργός Άμυνας ανακοινώνει τη μετακίνηση μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε Αιγαίο και Έβρο.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρακολούθησε χθες κοινή άσκηση της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Ικαρίας και του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Αγίου Κηρύκου.
Μιλώντας στους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους εθνοφύλακες είπε μεταξύ άλλων:
«Δεν λέω ότι έχουμε καταφέρει τα πάντα, αλλά έχοντας αντιληφθεί τις συνθήκες μεταφέρουμε συνέχεια προσωπικό στο Αιγαίο και στον Έβρο. Ήδη, εντός των επομένων ημερών, 3.500 προσωπικό θα μεταφερθεί στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, η οποία μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους και άλλοι 3.500, μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό, θα μεταφερθούν στον Έβρο».
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «προκλητικές δηλώσεις» από πλευράς Τουρκίας που διατυπώνονται σχεδόν καθημερινά, και οι οποίες, όπως είπε, όταν ξεπερνούν τα όρια θα απαντώνται με σαφή τρόπο.
Ο κ. Τζανακόπουλος παρείχε πλήρη κάλυψη στον Πάνο Καμμένο υποστηρίζοντας αφενός ότι «η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια», αφετέρου αναφερόμενος στις δηλώσεις Καμμένου ότι μπορεί να παραμείνουν στις τουρκικές φυλακές ως και 15 χρόνια, είπε πως δεν επρόκειτο για επίσημες δηλώσεις αλλά για μια συζήτηση με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από την ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, επιθυμεί να στείλει στην άλλη πλευρά ένα μήνυμα νηφαλιότητας, ψυχραιμίας αλλά και αποφασιστικότητας. Την ίδια ώρα δεν σταματά να διατυπώνει πως επιδιώκει την αποκλιμάκωση της έντασης και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία.
Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ενδιαφέρον την επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα η οποία δημιουργεί κραδασμούς στις μέχρι τώρα γεωπολιτικές ισορροπίες: την άμεση αντίδραση των ΗΠΑ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, από τουρκικό έδαφος, για την επίσπευση παράδοσης του αντιπυραυλικού συστήματος των S-400, με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διαμηνύει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ να προβεί στην αγορά του εν λόγω ρωσικού οπλικού συστήματος.
Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο, είχε θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο αλλά και της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.