ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ομιλία Τσίπρα κλείνει το Περιφερειακό Συνέδριο Αν. Αττικής

Με ομιλία Τσίπρα κλείνει το Περιφερειακό Συνέδριο Αν. Αττικής
EUROKINISSI

Από το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, στις 19:30, θα απευθυνθεί στους παραγωγικούς φορείς της Ανατολικής Αττικής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας τον επίλογο στο διήμερο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Θα προηγηθεί σύσκεψη με τους Υπουργούς που συμμετέχουν στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, οι κύριοι άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι οι εξής:

• Η Αναθεώρηση του χωροταξικού χάρτη, η ολοκλήρωση πολεοδομικών μελετών, η ολοκλήρωση ανάρτησης κτηματολογίου, η επανεξέταση οριοθέτησης ορεινών όγκων και επανακαθορισμός χρήσεων γης, η ολοκλήρωση πολεοδομικής οργάνωσης βιομηχανικών περιοχών, τα οικιστικά προβλήματα και τα αυθαίρετα.
• Τα έργα υποδομής με έμφαση στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης (Μέγα Ρέμα Ραφήνας, Ερασίνος, Κόρμπι, Ασωπός, Αχαρνές κ.ά.), τα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων (σχεδόν σε όλη την Ανατολική Αττική επιλύεται το χρόνιο πρόβλημα της αποχέτευσης με την ολοκλήρωση των μελετών και την κατασκευή έργων. Εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα η αποχέτευση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού), έργα οδοποιίας (προγράμματα τοπικής οδοποιίας και διαδημοτικές οδοποιίες) και η διαχείριση των απορριμμάτων με τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης στην κατεύθυνση - λογική της διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης κ.λπ.
• Τα αναπτυξιακά έργα (αξιοποίηση Ζώνης Αεροδρομίου, Λιμάνια Λαυρίου - Ραφήνας, επέκταση προαστιακού έως το Λαύριο και τη Ραφήνα, αναμόρφωση συγκοινωνιακού χάρτη της Ανατολικής Αττικής κ.ά.).
• Η πολιτική προστασία - πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς η Ανατολική Αττική είναι μια περιοχή που κατ' εξοχήν πλήττεται από πυρκαγιές.
• Δεδομένου ότι η Ανατολική Αττική κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα της καλλιεργήσιμης γης σε ολόκληρη την Αττική, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση, στήριξη και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα (αγροτική παραγωγή, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, αλιεία).
Πολιτισμός, αθλητισμός, προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, προβολή και τουριστική αξιοποίηση της Ανατολικής Αττικής μέσα από την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων - μνημείων, των παραλιών και άλλων σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος.
Κοινωνική πολιτική (ανεργία, φτώχεια, κοινωνική αλληλεγγύη, προσφυγικό - μεταναστευτικό, κοινωνική ένταξη των Ρομά, αστυνόμευση).
Επιχειρηματικότητα με λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάδειξη της ελκυστικότητας της Ανατολικής Αττικής αλλά και για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Υγεία - εκπαίδευση με καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και των αυξανόμενων αναγκών λόγω της οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Βασική επιδίωξη μέσα από τον διάλογο είναι η κατάρτιση ενός αναπτυξιακού προγράμματος σε βάθος πενταετίας - δεκαετίας, το οποίο θα δρομολογήσει όλα όσα πρέπει να γίνουν για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής μέσω της αξιοποίησης όλων των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων.