ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΕΣΡ αντιδρά στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Το ΕΣΡ αντιδρά στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς παρακολουθεί τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κατά τη συζήτηση-ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, στις 16 Οκτωβρίου. Το δικό του νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, που κατατέθηκε τρεις ημέρες αργότερα, συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου, με πιο χαρακτηριστική την παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης

Ενστάσεις για το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση και αφορά την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών εξέφρασε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Σε υπόμνημα που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής, το ΕΣΡ κατ’ αρχάς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν του ζητήθηκε η γνώμη για τη σύνταξη του νομοσχεδίου και προχώρησε σε παρατηρήσεις, ζητώντας να γίνει μια σειρά αλλαγών στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να είναι μπορέσει να εφαρμοστεί.

«Αν και δεν μας απεστάλη το κείμενο του σχεδίου νόμου, ούτε και ζητήθηκε επισήμως ποτέ η γνώμη του ΕΣΡ, θεωρούμε ότι οι παρατηρήσεις αυτές μπορεί να φανούν χρήσιμες στην αρμόδια επιτροπή πριν από την διαμόρφωση του τελικού κειμένου», τονίζεται στο υπόμνημα, όπου επισυνάπτονται οι συνοπτικές τοποθετήσεις των μελών του Συμβουλίου προς τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, όπως είχαν αποσταλεί στις 16 Σεπτεμβρίου.

Τα βασικά σημεία των ενστάσεων του ΕΣΡ είναι ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο δεν κατοχυρώνει τη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών, δεν εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δίνει υπερεξουσίες στον αρμόδιο υπουργό, υστερεί στην ανάγνωση των τεχνολογικών εξελίξεων στον οπτικοακουστικό κλάδο και περιορίζει το Συμβούλιο σε γνωμοδοτικό όργανο.

Τα μέλη του Συμβουλίου υποστηρίζουν ότι τα άρθρα του νομοσχεδίου που επιβάλλουν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα κανάλια αποτελούν παρέμβαση και στρέβλωση της ελεύθερης αγοράς, ενώ σε άλλο σημείο

Σε δηλώσεις της η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου τόνισε χαρακτηριστικά: «Χθες μάθαμε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. Σήμερα στείλαμε κείμενο με τις πλήρεις παρατηρήσεις μας. Δεν βλέπει προς τα εμπρός, ιδίως σε τεχνολογικό επίπεδο, αλλά προς τα πίσω».

Διαβάστε:

Το υπόμνημα των παρατηρήσεων του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου