ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα προασπίσει με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα προασπίσει με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα
EUROKINISSI

Για μια «ποιοτική αλλαγή» στη συμπεριφορά της Τουρκίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, αναφέροντας ότι η Ελλάδα θα επιδιώκει μεν πάντα να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα αλλά διαμηνύοντας παράλληλα ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ζήτησε και έλαβε ξεκάθαρες εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους για το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

«Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσιάσαμε την κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Πρέπει να παρατηρήσουμε μία ποιοτική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να μας ανησυχήσει» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οι εταίροι μας εξέφρασαν την απόλυτη αλληλεγγύη τους, καταδικάζοντας με έντονο τρόπο τις παράνομες τουρκικές ενέργειες, καλώντας την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Αλλά θα πρέπει να απολύτως σαφές προς όλους, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζει στο ακέραιο και με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής και αμφισβήτησης».

«Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει το ταχύτερο δυνατόν να εγκαταλείψει τις λογικές διαρκούς προκλητικότητας καθώς από αυτές δεν έχει να κερδίσει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα παρά μόνο να χάσει στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας αυτές τις εγγυήσεις από τους εταίρους μας, υποστήριξα την πραγματοποίηση της συνόδου της Βάρνας».

«Ζήτησα εγγυήσεις από τους εταίρους μας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και ότι το θέμα θα τεθεί στη Βάρνα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και είπε επίσης ότι τον διαβεβαίωσαν ότι το θέμα θα τεθεί στον Τούρκο Πρόεδρο.

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να λυθεί το θέμα αυτό σε διμερές επίπεδο με την υποστήριξη των εταίρων μας, αυτό δεν κατέστη δυνατό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέσω των διμερών σχέσεων αλλά στηριζόμαστε πλεον και στην επίσημη και ανοιχτή πρόθεση των εταίρων μας και συμμάχων μας για το ζήτημα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για τη θέση περί ομηρίας που έχει εκφράσει ο Πάνος Καμμένος, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Σε μια κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ορολογία, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν συμφωνούν».

«Εάν ένα γεγονός προσπαθεί να χρησιμοποιηθεί από τη μία ή από την άλλη πλευρά ως γεγονός ομηρίας, θα πρέπει να το ξανά σκεφτεί γιατί θα δημιουργούσε αρνητική επίδραση και στις ευρώ-τουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και σύντομα θα υπάρξει θετική εξέλιξη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτημα για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν δημοσιοποιεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ωστόσο, προσέθεσε πως του εξέθεσε το ζήτημα της προκλητικότητας στο Αιγαίο και το ζήτημα των δυο αξιωματικών.

Για τα χτυπήματα στη Γαλλία

Ο πρωθυπουργός άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου με δηλώσεις του για τα δύο χτυπήματα στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

«Θα ήθελα να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη μου για τα δύο χτυπήματα στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και να εκφράσω εκ μέρους του ελληνικού λαού τα συλλυπητήρια μου και την αλληλεγγύη μου στον γαλλικό λάο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, που παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη να ελεγχθούν οι φορολογικοί παράδεισοι.

«Είναι παράλογο, να προωθούμε την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και τη δημοσιονομική ολοκλήρωση και να εθελοτυφλούμε στους φορολογικούς παραδείσους μέσα στην ΕΕ, οι οποίοι πλήττουν κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης» τόνισε χαρακτηριστικά.