ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμες συναντήσεις Κοτζιά σε Σκόπια και Βιέννη

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην πιο κρίσιμη φάση τους μπαίνουν οι συνομιλίες με την κυβέρνηση της πΓΔΜ για την προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στα Σκόπια, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη παραδώσει την πρότασή της στα Σκόπια, ενώ έχει στα χέρια της τις προτάσεις της κυβέρνησης της FYROM.

Αν και υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, επικρατεί αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Η ελληνική «κόκκινη γραμμή» αφορά, πέρα από το ζήτημα της ονομασίας, αφορά τις αλλαγές στον πρόλογο αλλά και σε δύο άρθρα του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Η πιο βασική επιλογή, που φέρεται να δέχεται η ελληνική πλευρά είναι το Gorna Makedonija ενώ τα συνολικά τα πέντε ονόματα σύμφωνα με τις τελευταίες εισηγήσεις που είχαν γίνει είναι:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Τα κεφάλαια που αφορούν το σχέδιο συμφωνίας που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι επτά:

  1. Ονομασία
  2. Εύρος χρήσης
  3. Γλώσσα
  4. Ταυτότητα
  5. Εμπορικές χρήσεις
  6. Ακρωνύμια
  7. Συντμήσεις

Η Αθήνα, πάντως, ζητά το όνομα να είναι αμετάφραστο αλλά ενιαίο, ενώ σε ό,τι αφορά το εύρος της χρήσης, το ελληνικό προσχέδιο προωθεί ξεκάθαρα τη λύση «erga omnes», δηλαδή ίδια χρήση και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και στις διμερείς και στις διεθνείς συμφωνίες.

Μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, που θα δώσει σημαντικές ενδείξεις σχετικά με το πόσο κοντά βρισκόμαστε σε λύση, πρόκειται να ακολουθήσει η συνάντησή τους, σε «ουδέτερο έδαφος», με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στη Βιέννη, στις 30 Μαρτίου.

Προσδοκίες στα Σκόπια για την επίσκεψη Κοτζιά

Αρκετές εφημερίδες της χώρας αναφέρονται στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πόσο κρίσιμη είναι ενώ αναφέρουν πως θα ξεκαθαρίσει τις θέσεις των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, το έγγραφο της ελληνικής πρότασης περιλαμβάνει 55 παραγράφους σε 20 σελίδες.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίσκεψη Κοτζιά, υπογραμμίζοντας πως είναι βέβαιος πως θα καταγραφεί σύγκλιση. Μετά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, ο Ζάεφ προανήγγειλε πως θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρόεδρο Ιβάνοφ αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για το πακέτο της ελληνικής πρότασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης