«Mάχη» μεταξύ ΔΝΤ- Κομισιόν για το πλεόνασμα
Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σχετικά με το πλεόνασμα διατυπώνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το μεν Ταμείο ζητά από την κυβέρνηση να επισπεύσει τη μείωση του αφορολογήτου από την πρώτη ημέρα του 2019, αλλά και την αναστολή των αντίμετρων τόσο για το 2019 όσο και για το 2020, η δε Κομισιόν ζητά ρεαλισμό για το ελληνικό πρόγραμμα ενώ υποστηρίζει πως η ανάπτυξη είναι σημαντικότερη από την ελάφρυνση χρέους.
Το ΔΝΤ επιμένει με το σκεπτικό ότι τα πλεονάσματα που απαιτούνται είναι ιδιαιτέρως υψηλά και αμφιβάλει πως η ελληνική πλευρά μπορεί να πετύχει το στόχο του 3,5% το επόμενο έτος. Κατά συνέπεια, θεωρεί αναπόφευκτη την ταυτόχρονη μείωση συντάξεων- αφορολογήτου και την ακύρωση των αντιμέτρων.
Το ΔΝΤ προσφέρει ως «τυράκι» τη στήριξη στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, οι απαιτήσεις του Ταμείου δεν σταματούν εκεί: θέτει ως προϋπόθεση μια συμφωνία με την ΕΕ για το χρέος και στη συνέχεια τη διενέργεια της δικής του αξιολόγησης.
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται κάθετα αντίθετη με την θέση του Ταμείου και η Κομισιόν στηρίζει την Αθήνα σε αυτό. Μάλιστα, οι ευρωπαίοι εταίροι, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθούν την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας από τον ESM.
Την ίδια ώρα, ορατό είναι το ενδεχόμενο οι αποφάσεις για το χρέος να μετατεθούν για τον Ιούνιο, αφού οι θεσμοί έχουν ζητήσει να έχουν στα χέρια τους τόσο τα τελικά αποτελέσματα για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 όσο και τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες πως το ζήτημα των δημοσιονομικών μεγεθών μάλλον θα παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι τον Ιούνιο, όταν δηλαδή υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018.
Πάντως, η κυβέρνηση επιμένει πως τον Αύγουστο η χώρα τελειώνει οριστικά με τα μνημόνια ενώ ο Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε από όλες τις πλευρές να εργαστούν βάσει των πραγματικών δεδομένων σημειώνοντας πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά. Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019.