ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετικός ο Αλέξης Τσίπρας στη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Δρομολογείται από την κυβέρνηση η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα.

Το Ποτάμι κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου, τον περασμένο Νοέμβριο, για τη θεσμοθέτηση και τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο θα συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Ο κ. Θεοδωράκης με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ζητούσε άμεση σύσταση του Συμβουλίου και τον ορισμό συγκεκριμένης συνεδρίασης της Ολομέλειας με σκοπό να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου.

Ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο οποίος στη συνέχεια επικοινώνησε με τον κ. Θεοδωράκη, καλώντας τον να συζητήσουν διεξοδικά την πρόταση του Ποταμιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, το ζήτημα της συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας συζητήθηκε κατά το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και τη στρατηγική κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο από την Τουρκία.

Στην επιδίωξη του πρωθυπουργού για ευρύτερη συναίνεση– τουλάχιστον στα εθνικά θέματα – ο κ. Θεοδωράκης μοιάζει να ανταποκρίνεται όπως διαπιστώνει κανείς και από τη στάση του για την ονομασία της πΓΔΜ, η οποία ταυτίζεται με την κυβερνητική αλλά και εθνική θέση. Το γεγονός αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια στην κα Γεννηματά, η οποία κατήγγειλε τον κ. Τσίπρα για «επικοινωνιακά παιχνίδια» για να λάβει αιχμηρή απάντηση από τον κ. Θεοδωράκη ο οποίος μέσω Facebook ανέφερε τα εξής: «Το είπα στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και σήμερα για να γίνει κατανοητό κι απ' αυτούς που δεν το κατάλαβαν. Οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα πατριωτικά θέματα αντιπαρατιθέμεθα με στόχο τη συνεννόηση και όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καταλογίζει «ανεύθυνη στάση και επιπολαιότητα» στη ΝΔ, αφού το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητά επιτακτικά να πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, την περασμένη Πέμπτη, απάντησε πως αυτό θα γίνει όταν εκείνος κρίνει πως είναι η κατάλληλη στιγμή προσθέτοντας πως «δεν θα αναδείξουμε το επεισόδιο σε μέγα διπλωματικό ζήτημα που μπορεί να μας μπλέξει σε περιπέτειες».

Πάντως, οι πιέσεις προς την Τουρκία για τους Έλληνες στρατιωτικούς σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο εντείνονται και η κυβέρνηση προχωρά στη διεθνοποίηση του ζητήματος και στην ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης