«Όχι» στην πρόταση ΝΔ για προανακριτική
Απορρίφθηκε, όπως αναμενόταν άλλωστε, η πρόταση της ΝΔ να συγκροτηθεί Προανακριτική Επιτροπή που θα διερευνούσε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των κ.κ. Κουρουμπλή, Ξανθού και Πολάκη για την τιμολόγηση των φαρμάκων και την εν γένει φαρμακευτική δαπάνη τη διετία 2015-2016.
Συνολικά ψήφισαν 267 βουλευτές. Για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή στην κάλπη βρέθηκαν 238 έγκυρα ψηφοδέλτια και 29 άκυρα. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86 βουλευτές, κατά 151 βουλευτές και «παρών» δήλωσε ένας βουλευτής.
Στην κάλπη που αφορούσε στον Ανδρέα Ξανθό βρέθηκαν 234 έγκυρα ψηφοδέλτια και 33 άκυρα. «Ναι» είπαν 88 βουλευτές, «όχι» 145 και ένας δήλωσε «παρών».
Στην τρίτη κάλπη, για τον Παύλο Πολάκη, βρέθηκαν 236 έγκυρα ψηφοδέλτια και 31 άκυρα. Υπέρ ψήφισαν 86 βουλευτές, κατά 149 και ένας δήλωσε «παρών».
Οι διαφορές στα αποτελέσματα οφείλονται στο γεγονός ότι στην κάλπη του κ. Κουρουμπλή βρέθηκαν εννέα ψηφοδέλτια που προορίζονταν για άλλους, στην κάλπη του κ. Ξανθού 12 και στην κάλπη του κ. Πολάκη, εννέα.
Την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξαν οι βουλευτές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι, επέλεξαν κι αυτή τη φορά «άκυρο» ψηφοδέλτιο.
Λένε μεν, «ναι» στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά όχι στη βάση ανώνυμων καταγγελιών. Θέλοντας να διαχωρίζουν τη θέση τους από αυτή της ΝΔ που έχει τοποθετήσει τους 3 υπουργούς στο ίδιο κάδρο, τα δύο αυτά κόμματα ζήτησαν η διερεύνηση της υπόθεσης να γίνει στη βάση της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσαν βουλευτές του για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Η πρόθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου να στηρίξει την πρόταση της ΝΔ δεν αιφνιδίασε τη ΔΗ.ΣΥ., καθώς στη συνεδρίαση του Συντονιστικού ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση για «άκυρο». Από την ψηφοφορία απείχαν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.
«Μετωπική» Τσίπρα-Μητσοτάκη
Η συζήτηση, μέχρι να ανέβουν στο βήμα οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας, ήταν ιδιαίτερα υποτονική και το ενδιαφέρον των βουλευτών περιορισμένο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και οι βουλευτές της ΝΔ έδειξαν να αδιαφορούν για τη συζήτηση, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της οι παρουσίες των γαλάζιων βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν ελάχιστες.
Η αντιπαράθεση των δύο μονομάχων ήταν σκληρή με αρκετές μάλιστα, προσωπικές αναφορές.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα εθνικά θέματα με αφορμή τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, η οικονομία και η υπόθεση της Novartis.
Ανευθυνότητα και επιπολαιότητα στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την παράλληλα ότι υποτίμησε το γεγονός, καλλιεργώντας κλίμα εφησυχασμού.
Ψυχραιμία και περισσότερη σοβαρότητα συνέστησε ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο είναι αδιαπραγμάτευτα και ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια με την Ελλάδα.
Στη συζήτηση, η γραμμή πάνω στην οποία «πάτησε» η κυβέρνηση, τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι τρεις εγκαλούμενοι υπουργοί, κ.κ. Κουρουμπλής, Ξανθός και Πολάκης ήταν πως η ΝΔ επιχειρεί έναν φθηνό αντιπερισπασμό προκειμένου να ξεφύγει από τις δικές της ευθύνες στην υπόθεση της Novartis.
Στην πρόκληση της ΝΔ να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρότασή της, αφού –όπως επιμένει- δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ο πρωθυπουργός σχολίασε πως αν ψηφίσουν υπέρ «θα βγείτε και θα πείτε: ορίστε έχουν κι αυτοί τις ενοχές τους, όλοι ένοχοι, άρα ουδείς ένοχος. Αν δεν ψηφίσουμε την πρότασή σας, θα πείτε ότι κάτι κρύβουν και προστατεύουν τους υπουργούς τους».
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 «και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει "σκανδαλολογία", θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην κλείσει άρον- άρον την Προανακριτική Επιτροπή. Αναρωτήθηκε ακόμη, αν ο πρωθυπουργός που είχε μιλήσει για πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση αυτή, βλέπει πολιτικές ευθύνες και στη δική του κυβέρνηση. «Η απαίτηση να διερευνηθούν οι ευθύνες μέχρι το 2015 και όχι μέχρι το 2018 είναι προκλητική και δεν γίνεται δεκτή», είπε.
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και οι «βολές» Βούτση στη Χρυσή Αυγή
«Το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης είναι σλόγκαν για αφελείς», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά που κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι δεν επιθυμούν τη διαφάνεια. «Βλέπετε ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, θέλουν διαφάνεια a la carte. Όμως και η ΝΔ έχει επιλεκτική μνήμη. Μόνο εμείς είπαμε και λέμε «ναι» σε κάθε πρόταση ελέγχου», ανέφερε και μίλησε για απόπειρα της κυβέρνησης να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνοντας την ανάγκη εθνικής στρατηγικής στα μεγάλα θέματα εξωτερικής. «Οι αποσπασματικές κινήσεις στη σκακιέρα των εθνικών θεμάτων μπορεί να φτιάχνουν καριέρες και να εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες, αλλά δεν βοηθούν τον τόπο», είπε. Κατηγόρησε ακόμη, την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να προστατεύσει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή εξαιρώντας τον από τον έλεγχο.
Την πρότασή του για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέλαβε ο Βασίλης Λεβέντης, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβους του για δημιουργία «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία. Η φράση πάντως, που χρησιμοποίησε περί «εθνικής μειοδοσίας, προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος του ζήτησε να ανακαλέσει και να διαγραφεί η φράση από τα πρακτικά.
Ο κ. Βούτσης επιτέθηκε με δριμύτητα και στον Νίκο Μιχαλολιάκο για ρητορική μίσους. «Έχετε περάσει κατά πολύ τα σύνορα, όχι απλά της δεοντολογίας, αλλά του μίσους και του διχασμού που σπέρνετε με τις ομιλίες σας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής.