Υπόθεση Ελλήνων στρατιωτικών: Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας και το μέσο πίεσης της Άγκυρας
Για όγδοη μέρα παραμένουν κρατούμενοι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.
Παρά την αρχική αισιοδοξία ότι το θέμα θα «έχει λήξει μέχρι τη Δευτέρα» των πρώτων ημερών, φαίνεται ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί μέχρι τέλους. Χρησιμοποιεί, μάλιστα, το ίδιο επιχείρημα που ακούει από τα ελληνικά επίσημα χείλη για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. «Η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει» είπε χθες ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε μια επανάληψη της φράσης του Αλέξη Τσίπρα όταν στην επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Ταγίπ Ερντογάν του έθεσε το ζήτημα.
Οι εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή είναι ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει την εντελώς τυπική διαδικασία, όπως αυτή προβλέπεται από το νομικό της σύστημα. Όπως είχε γράψει το CNN Greece από την πρώτη στιγμή, η διαδικασία αυτή δεν έχει χρονικό όριο. Οι δύο Έλληνες στρατιώτες παραμένουν στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Ανδριανούπολης χωρίς να γνωρίζουν ακόμη το κατηγορητήριο βάση του οποίου θα δικαστούν. Έχουν προφυλακισθεί για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και ερευνώνται για κατασκοπεία. Για αυτό το λόγο τα κινητά τους τηλέφωνα έχουν μεταφερθεί στο ειδικό εργαστήριο στην Άγκυρα προκειμένου να ερευνηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, που προέκυψαν μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, οι ελληνικές Αρχές θα επιχειρήσουν να στείλουν τον δικό τους εμπειρογνώμονα στην τουρκική πρωτεύουσα.
Παράλληλα, αν και τις πρώτες ημέρες στην Αθήνα επικρατούσε η άποψη ότι πρόκειται για ένα τυπικό περιστατικό το οποίο θα ολοκληρωθεί σύντομα (όπως δεκάδες παρόμοια που συμβαίνουν στον Έβρο), από προχθές η κυβέρνηση άρχισε να ψάχνει διπλωματικές κινήσεις που μπορούν να γίνουν προκειμένου οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό. Για αυτό ο υπουργός Άμυνας έθεσε το ζήτημα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ενώ ανάλογες κινήσεις έγιναν και στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα όμως με καλά ενημερωμένες πηγές από την Τουρκία, η Άγκυρα δεν δείχνει προς το παρόν να πιέζεται σε διπλωματικό επίπεδο. Άλλωστε, οι σχέσεις της τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με την ΕΕ βρίσκονται αυτή την περίοδο στο ναδίρ, κάτι που αποδεικνύεται και από τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα απαγγελθούν κατηγορίες στους «2». Μπορεί και αύριο, μπορεί και σε δύο χρόνια», λέει στο CNN Greece, άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και προσθέτει: «Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Τουρκία θα πιέσει μέσω αυτού την Αθήνα για την υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών».