Κλιμακώνει τις κινήσεις της η κυβέρνηση για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας λίγο αφού ολοκληρώθηκε το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο κατά την οποία του έθεσε και το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία
Κατά την συνομιλία τους ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την πΓΔΜ αλλά και για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.
«Προσεκτικοί χειρισμοί και υπομονή»
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο πρωθυπουργός τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες πως:
Χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθορειακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της.
«Δεν θέλουμε η υπόθεση των στρατιωτικών να αναδειχτεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο»
Κυβερνητικοί κύκλοι μετά την ολοκλήρωση του κυβερνητικού συμβουλίου ανέφεραν ότι «δεν θέλουμε να αναδειχθεί η υπόθεση με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο», ενώ τόνισαν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή παρακολούθηση του θέματος και αναμένει τις αποφάσεις της τουρκικής δικαιοσύνης.
Στη φάση αυτή, όπως υπογράμμισαν οι ίδιοι κύκλοι, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κλιμακώσει τις διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις, ωστόσο επεσήμαναν ότι είναι σε εξέλιξη προφανώς μια σειρά από επαφές σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο πλευρές, και όχι μόνο.
Το κυβερνητικό συμβούλιο απασχόλησε και η τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ διευκρινίστηκε ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει πρόθεση από την ελληνική πλευρά για επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Τέλος, όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, συζητήθηκαν και ζητήματα της οικονομίας κυρίως σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την προετοιμασία για την τέταρτη.
Συνομολογήθηκε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα καλό αναπτυξιακό μομέντουμ, γεγονός που «διευρύνει τις δυνατότητες» για να διαπραγματευτεί και αν επιτύχει μια έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο με καλούς όρους.