ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: ακρότητες από εθνικιστές - κόκκινες γραμμές από τον Ζάεφ

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση κατά της αλλαγής της ονομαασίας που διοργάνωσαν στα Σκόπια στις 27 Φλεβάρη 2018 οργανώσεις εθνικιστών και της διασποράς twitter

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στις επόμενες ημέρες ο Νίκος Κοτζιάς θα ταξιδέψει στα Σκόπια, με πύλη εισόδου το προσφάτως μετονομασθέν αεροδρόμιο, και -κατά πάσα πιθανότητα- ο ίδιος θα παραδώσει επισήμως το σχέδιο συμφώνου που έχει ετοιμάσει η Αθήνα.

Το κλίμα δεν είναι καλό.

Ο Ζόραν Ζάεφ και στην τελευταία του συνέντευξη -αυτή στο Reuters, όπου μετά τη δημοσιοποίησή της το επιτελείο του έσπευσε να διευκρινίσει σημεία τα οποία, όπως υποστήριξε, δεν αποδόθηκαν σωστά- ξεκαθάρισε ότι το μόνο που δέχεται είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Πέραν τούτου -ουδέν. Ούτε αλλαγή Συντάγματος συζητά -προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για διπλή ονομασία- ούτε οτιδήποτε ‘ακουμπά’ την ταυτότητα του λαού της χώρας του. «Πρωτίστως», τόνισε, «η ταυτότητα είναι συναίσθημα. Ουδείς μπορεί ν’ αλλάξει ένα συναίσθημα». Αποκάλυψε, επίσης, ότι από τα πέντε ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στη δέσμη ιδεών του Μάθιου Νίμιτς, η πλευρά των Σκοπίων αποδέχεται τα «Βόρεια Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία», «Μακεδονία του Βαρδάρη», «Μακεδονία (Σκόπια)» αλλά όχι το «Νέα Μακεδονία».

Τερτίπια με τον αλυτρωτισμό

Η Αθήνα διαμηνύει ότι δίχως αναθεώρηση του Συντάγματος, δίχως ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις η οποία θα αποτυπώνεται και στην ταυτότητα, λύση δεν μπορεί να υπάρξει. Ή, με τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, «αν οι γείτονές μας έχουν τη διάθεση και τη βούληση να προχωρήσουμε έτσι ώστε να εξειδικεύσουμε ακριβώς μία αμοιβαία αποδεκτή λύση εμείς είμαστε ανοικτοί, διαφορετικά δεν θα υπάρξει λύση».

Τα Σκόπια, εν τω μεταξύ, υπερτονίζουν συστηματικά τη σημασία της αλλαγής του ονόματος του αεροδρομίου και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου, όπως και την απομάκρυνση, μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο, του αγάλματος του διαβόητου κομιτατζή Αντόν Γιάνεφ ή Κιόσε. Έτσι, με κινήσεις ανέξοδες αφής στιγμής δεν συναινούν σε θεσμική απάλειψη του αλυτρωτισμού, παρουσιάζονται ως η πλευρά που κάνει υποχωρήσεις απομακρύνοντας σύμβολα που παραπέμπουν σ’ αυτόν, και όπως έχει ήδη φανεί (π.χ. από την επίσκεψη Ζάεφ στο Βερολίνο) ‘κερδίζουν’ τη μάχη των εντυπώσεων. Σε περίπτωση, λοιπόν, που οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν, τελικώς, σε αδιέξοδο η Αθήνα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσπάθειά της να πείσει πως δεν ήταν εκείνη η αδιάλλακτη.

Ακρότητες από εθνικιστές

Παρά την κακοκαιρία αρκετοί ήταν εκείνοι που πήραν μέρος στο συλλαλητήριο κατά της αλλαγής του ονόματος που διοργάνωσαν χθες στα Σκόπια οργανώσεις εθνικιστών και της διασποράς. Το ραντεβού δόθηκε μπροστά από το κτίριο που στεγάζει τα γραφεία της διπλωματικής αποστολής της Ε.Ε. και στη συνέχεια το πλήθος πραγματοποίησε πορεία μέχρι τη Βουλή. Εκεί κάποιοι από τους συμμετέχοντες έβαλαν φωτιά σε μια ελληνική σημαία και την έκαψαν. Στη διαδήλωση πήραν μέρος και αρχιερείς της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων. Αίσθηση και ποικίλα σχόλια προκάλεσε η φωτογραφία που ανήρτησαν στα σάιτ τους εφημερίδες των Σκοπίων στην οποία εμφανίζεται η πολύ γνωστή δημοσιογράφος Μίρκα Βελίνκοβα να υψώνει το μεσαίο δάχτυλο. Στο πλευρό της ποζάρει γελώντας ο Αλεξάνταρ Πάντοφ, στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO. Εκείνος πρώτος πόσταρε την κοινή τους φωτογραφία στη σελίδα του στο facebook με το σχόλιο «η Μίρκα σας χαιρετά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης