Ανασχηματισμός: Οι δύο επιλογές και το δίλημμα του πρωθυπουργού
Το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει τη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.
Μετά τις παραιτήσεις Αντωνοπούλου και Παπαδημητρίου αλλά και τη θέση του κ. Ζουράρι η οποία παραμένει κενή μετά την παραίτησή του τον προηγούμενο μήνα, η ανάγκη ανασχηματισμού γίνεται επιτακτική.
Στον αρχικό προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου, ο ανασχηματισμός θα γινόταν στις αρχές του φθινοπώρου, έτσι ώστε να συμπίπτει με το τέλος του ελληνικού προγράμματος. Το σχήμα αυτό θα έδινε το σύνθημα της «τελικής αντεπίθεσης», όπως έλεγαν στο Μαξίμου, και θα οδηγούσε την κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές.
Η πραγματικότητα, όμως, φαίνεται να διαφοροποιεί τα σχέδια του πρωθυπουργού ο οποίος βρίσκεται πλέον ενώπιον ενός διλήμματος: να προχωρήσει σε μίνι – διορθωτικό ανασχηματισμό τώρα, αντικαθιστώντας απλά τους τρεις υπουργούς ή να προβεί σε μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου αυτό να μπορέσει, όπως λένε, να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική, μετά το τέλος του μνημονίου.
Η κάθε μια επιλογή εμπεριέχει πλεονεκτήματα αλλά και ρίσκο:
Η πρώτη εξασφαλίζει στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα του χρόνου και του καλύτερου σχεδιασμού της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει και να συζητήσει διάφορες παραλλαγές, να προσεγγίσει ανθρώπους, να μελετήσει το πολιτικό σκηνικό το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ρευστό. Επιπλέον, οι υπουργοί που βρίσκονται σε κομβικές θέσεις δεν μπορούν, εκ των πραγμάτων, να αλλάξουν όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση για την τέταρτη αξιολόγηση.
Αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε μικρό ανασχηματισμό τις θέσεις των Αντωνοπούλου και Παπαδημητρίου πιθανότατα θα αναλάβουν πρόσωπα νεαρά σε ηλικία, με επιστημονική γνώση στο αντικείμενο και άφθαρτα. Άλλωστε, στο Μαξίμου θεωρούν τα παραδείγματα τον Αλέξη Χαρίτση και Έφης Αχτσιόγλου άκρως επιτυχημένα και σε αυτό το μοτίβο επιθυμούν να κινηθούν. H θέση του κ Ζουράρι πιθανότατα θα καλυφθεί από τους ΑΝΕΛ με επικρατέστερο τον κ. Παπαχριστόπουλο. Ακόμα, πάντως και σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Τσίπρας θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και δεν αποκλείεται να προβεί σε μία – δύο ακόμα αλλαγές με την Λυδία Κονιόρδου και Γιάννη Μουζάλα να βρίσκονται «με το ένα πόδι εκτός υπουργείων».
Υπάρχει, βέβαια, η πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε μεγάλης έκτασης ανασχηματισμό. Σε αυτή την περίπτωση, με την εξαίρεσh Τσακαλώτου, Κοτζιά, Σκουρλέτη, όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί θα πρέπει να θεωρούνται «επισφαλείς». Θα γίνουν μεγάλες «καραμπόλες», πολλοί θα αλλάξουν χαρτοφυλάκια ενώ θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις που θα αφορούν τόσο την είσοδο όσο και την έξοδο από την κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο αυτό, πάντως, φαίνεται αυτή τη στιγμή απομακρυσμένο.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί συγκεκριμένα υπουργεία ως ιδιαιτέρως σημαντικά για την «επόμενη μέρα». Ένα από αυτά ήταν και το χαρτοφυλάκιο που χειριζόταν ο κ. Παπαδημητρίου και αφορούσε τις επενδύσεις. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.