ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ένταση με το καλημέρα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, γεγονός που ανάγκασε το προεδρείο να διακόψει για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Αφορμή στάθηκαν οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη στις διαδικασίες express με τις οποίες εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο.

«Η ΝΔ θέλει να γίνει συζήτηση, όχι ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσατε», ανέφερε ο Λ. Αυγενάκης από τη ΝΔ, ενώ ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη υπογράμμισε πως κάτω από αυτές τις συνθήκες η συναίνεση είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Να συζητηθεί το νομοσχέδιο με κανονικές διαδικασίες ζήτησαν και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ ακόμη και ο κυβερνητικός βουλευτής Στάθης Παναγούλης στάθηκε απέναντι στην κυβέρνηση, αποχωρώντας σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη συζήτηση, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη διαδικασία. Λίγο μετά,ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συνέχεια στη διαμαρτυρία του και με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook δήλωσε: "Αποχώρησα σήμερα το πρωί από τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις άδειες των καναλιών – τα οποία λυμαίνονται οι ολιγάρχες εδώ και 25 χρόνια- διαμαρτυρόμενος προς τον παριστάμενο Πρόεδρο της Βουλής και τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας. Ας εκληφθεί η ενέργειά μου αυτή, ως πρώτη κίνηση απέναντι σε μια αντίληψη νομοθεσίας... fast track, ακόμη και όταν πρόκειται για νομοσχέδιο που επιβάλλει κανόνες. Κανόνες όμως έχει και το Κοινοβούλιο..."

«Αδικούμε τους εαυτούς μας αν λέμε ότι το νομοσχέδιο έγινε γνωστό χθες βράδυ», σημείωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς που επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει αναλυτικό διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις. Τόνισε δε, ότι το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση στις 22 Ιουλίου και το δεύτερο μέρος μια ημέρα αργότερα στις 23 Ιουλίου.

Το ραντεβού ωστόσο, που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με ενδιαφερόμενους φορείς, πυροδότησε νέα ένταση.

Μα, δεν τα κανονίζουμε εν κρυπτώ... Έτσι θα συζητήσουμε κ. Αυγενάκη; Ουδείς δικαιούται να κάνει τον έκπληκτο, οι συναντήσεις οι δικές μας δεν γίνονται εκ κρυπτώ, πρόθεση μας να συζητήσουμε με ενδιαφερόμενους φορείς... Να μην αναπαράγουμε επιχειρήματα τρίτων, η κυβέρνηση επιθυμεί τον διάλογο και το αποδεικνύει και μένει να αποδεχθεί ποιος θέλει τον διάλογο και εάν τα διαδικαστικά θέματα σταθούν ως επιχείρημα για την καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Η ένταση ωστόσο, δεν έλεγε να κοπάσει με το Νίκο Παππά να ζητά την προστασία της προέδρου Χαράς Καφαντάρη και την ίδια να ανακοινώνει ολιγόλεπτη διακοπή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

«Αυτά δεν γίνονται ούτε στα ακροατήρια», ακούστηκε να λέει ο Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ που ζητούσε επίμονα το λόγο, ενώ η Σοφία Βούλτεψη από τη ΝΔ σχολίασε: «Είναι καθεστώς».

Η συζήτηση επαναλήφθηκε μετά από περίπου 20 λεπτά, χωρίς να απουσιάζουν και πάλι οι υψηλοί τόνοι, γεγονός που ανάγκασε το προεδρείο να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων για σύντμηση των διαδικασιών και ψήφιση του νομοσχεδίου το Σάββατο το βράδυ. Υπέρ του χρονοδιαγράμματος που έθεσε η κυβέρνηση τάχθηκαν 37 βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ 29 καταψήφισαν. Ο Λευτέρης Αυγενάκης από τη ΝΔ ζήτησε να πληροφορηθεί εάν οι βουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα της Γερουσίας, είναι όλοι μέλη των δύο επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Παραγωγής-Εμπορίου.

Δείτε εδώ live τη συζήτηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης