ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Νovartis: «Ναι» στην Προανακριτική για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εντάσεις, κόντρες και προσωπικές αιχμές σημάδεψαν τη μαραθώνια συζήτηση για την υπόθεση Novartis στη Βουλή, με την Ολομέλεια να εγκρίνει τελικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη σύσταση Προανακριτικής επιτροπής και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. 

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε από το προεδρείο, οι βουλευτές ψήφισαν:

Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο: 188 ναι, 4 παρών και 26 άκυρα.
Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο: 185 ναι, 6 παρών και 26 άκυρα.
Για τον Άδωνι Γεωργιάδη: 186 ναι, 6 παρών και 26 άκυρα.
Για τον Γιώργο Κουτρουμάνη: 180 ναι, 1 όχι, 11 παρών και 25 άκυρα.
Για τον Ανδρέα Λοβέρδο: 186 ναι, 4 παρών και 27 άκυρα.
Για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο: 180 ναι, 2 όχι, 8 παρών και 28 άκυρα.
Για τον Παναγιώτη Πικραμμένο: 170 ναι, 8 όχι, 12 παρών και 28 άκυρα.
Για τον Μάριο Σαλμά: 159 ναι, 17 όχι, 16 παρών και 26 άκυρα.
Για τον Αντώνη Σαμαρά: 182 ναι, 3 όχι, 6 παρών και 27 άκυρα.
Για τον Γιάννη Στουρνάρα: 182 ναι, 2 όχι, 6 παρών και 28 άκυρα

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παρίσταντο στην αίθουσα αλλά δεν προσέρχονταν στις κάλπες.

Όπως είχαν δηλώσει τα κόμματα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει υπέρ για όλα τα πρόσωπα, όπως και το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Μάριου Σαλμά και είπε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού έριξαν σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφεται «"Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής», τα οποία καταμετρήθηκαν ως άκυρα.

Εντάσεις και διαξιφισμοί

Το κλίμα ήταν τεταμένο από την αρχή της μαραθώνιας διαδικασίας, που άνοιξε στις 9:20 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις έξι το πρωί.

Για τις ανάγκες της μυστικής ψηφοφορίας στήθηκαν 10 κάλπες, όπως είχε άλλωστε προαποφασιστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων -ένα σημείο που προκάλεσε προστριβές ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Οι πολιτικοί, των οποίων τα ονόματα εμφανίζονται στα δικόγραφα της υπόθεσης Novartis, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «σκευωρία» και «στημένη» και κάνοντας λόγο για «ψευδομάρτυρες».

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, όπως και οι επτά από τους οκτώ πρώην υπουργούς -οι κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς και Γιώργος Κουτρουμάνης- τοποθετήθηκαν από το βήμα της Βουλής.

Απών ήταν μόνο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, και ο οποίος απέστειλε σχετικό υπόμνημα.

Κατά τη διάρκεια της «ηλεκτρισμένης» συζήτησης, ακούστηκαν βαριές εκφράσεις και χαρακτηρισμοί ενώ διαδραματίστηκαν και προσωπικές κόντρες μεταξύ βουλευτών, όπως αυτή μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Παύλου Πολάκη. Οι δύο πολιτικοί διασταύρωσαν αυτή τη φορά τα ξίφη τους με αφορμή το θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασχάκη στο ΠΑΓΝΗ κατά τη διάρκεια επέμβασης ρουτίνας και την ανάμειξη της Νεκταρίας Πολάκη.

Εντύπωση προκάλεσε και το επεισόδιο μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο δεύτερος προχώρησε σε απρεπές σχόλιο, προκαλώντας, μάλιστα, και την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι o λαός μετά την ύβρη ζητά κάθαρση και Νέμεση και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ισχυρίζεται ότι ο «τελειώνετε πολιτικά».

Λεπτό προς λεπτό η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής για τη Novartis

Μετά την κόντρα των δύο πολιτικών αρχηγών, κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε ότι «η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το -ομολογημένο πλέον- σκάνδαλο Novartis ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης».

Σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ίδιος αξιωματούχος έλεγε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «έμεινε να ακούγεται ως παράφωνη ηχώ του παραληρούντος κ. Σαμαρά».

«Όσο για τις τυχόν ποινικές ευθύνες, για τις οποίες έσπευσε η ΝΔ να κάνει λόγο για “παραδοχή σαθρού υπόβαρθρου” τη συμβουλεύουμε να μην προτρέχει» έλεγε ο ίδιος, ολοκληρώνοντας: «Όσο πιο πολλή φόρα παίρνει, τόσο πιο σφοδρή θα είναι η πρόσκρουση όταν η Προανακριτική επιτελέσει το έργο της. Και τότε ίσως να μην αρκεί για τη ΝΔ η ετεροχρονισμένη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης».

Τσίπρας: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ελληνικής ιστορίας

Για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ελληνικής ιστορίας έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αναρωτήθηκε αν υπάρχει έστω και πολιτική ευθύνη για όσα όλοι παραδέχονται ότι συνιστούν το σκάνδαλο Novartis.

Επιτέθηκε, παράλληλα, στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι έχασε μια ιστορική ευκαιρία να διαχωρίσει τη θέση του από όσα έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στον τομέα της υγείας ενώ υποστήριξε ότι μεγαλύτερο δώρο για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ήταν η παρουσία στην Ολομέλεια των κ.κ. Βενιζέλου και Σαμαρά.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο για μάς από την σημερινή παρουσία των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Θυμίζει στον ελληνικό λαό την σκοτεινή τους περίοδο. Υποσχέθηκαν, μάλιστα, να μας κυνηγήσουν. Μια και ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε Μπρεχτ θα χρησιμοποιήσω και ‘γω Μπρεχτ: "Το θέμα με αυτόν δεν είναι τι λέει αλλά ποιος το λέει"», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Άκουσα με προσοχή τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους. Δηλώνω ότι σέβομαι απολύτως το δικαίωμα της υπεράσπισης και το τεκμήριο της αθωότητας. Ο μέσος πολίτης αναρωτιέται: "υπήρξε σκάνδαλο ή όλα είναι μια σκευωρία"; Υπήρξε παρέμβαση από τη Novartis για να αυξάνει τις τιμές των φαρμάκων ή να τις συγκρατεί;» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε «να τελειώσετε» τους πολιτικούς σας αντιπάλους

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο «γαλάζιος» πρόεδρος είχε εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης ενώ έβαλε στο «στόχαστρο» και τον Αλέξη Τσίπρα. «Εκτός από την οικονομία, η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και για τη Δημοκρατία» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:

«Σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε “να τελειώσετε” τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και να το προσπαθείτε. Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά κ. Τσίπρα. Με τον μόνο τρόπο που αλλάζουν οι κυβερνήσεις στις Δημοκρατίες. Με εκλογές. Με μία κάλπη και όχι με δέκα, όπως κάνετε σήμερα».

Εξέφρασε, μάλιστα, τη θέση της Νέας Δημοκρατίας επί του ζητήματος.

«Η δική μας θέση είναι καθαρή. Φως στο σκοτάδι. Να μάθουμε την αλήθεια, να ξηλώσουμε το κύκλωμα, να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται, όποιοι και αν είναι. Στήστε μια κάλπη με ένα ερώτημα. Ναι ή όχι στη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής. Σε αυτό το ερώτημα ψηφίζουμε ναι» είπε ο ίδιος.

Διερωτήθηκε, μάλιστα, για ποιους λόγους εξαιρέθηκε ο κ. Κουρουμπλής από τη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Πώς γίνεται ένας νυν υπουργός να υπογράψει ο ίδιος, για τον εαυτό του, ότι παραγράφηκε το δικό του ενδεχόμενο αδίκημα απιστίας περί την υπηρεσία, και ταυτόχρονα να κατηγορεί άλλους που ήταν υπουργοί πριν 10 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Γεννηματά: Μεθοδικά και δόλια στήνεται η ιστορία

Με σκληρή γλώσσα μίλησε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, που κατά την τοποθέτησή της στη συζήτηση για την σύσταση Προανακριτικής για την Νοvartis εξέφρασε τη θέση ότι το ερώτημα «σκάνδαλο ή σκευωρία» δεν υπάρχει, καθώς ισχύουν και τα δύο.

«Ισχύουν και τα δύο. Σκάνδαλο στην εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης και σκευωρία της κυβέρνησης για τη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων» είπε η κ. Γεννηματά, ισχυριζόμενη ότι «η ιστορία στήνεται μεθοδικά και δόλια».

Ξεκαθάρισε δε, ότι «εμάς μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια και η ουσία του θέματος, να αποκαλυφθούν τα θεσμικά κενά ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον».

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν θα συγκαλύψει τις πραγματικές αιτίες κάθε υπόθεσης

Με τη σειρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ότι το ΚΚΕ δεν θα συγκαλύψει τις πραγματικές αιτίες κάθε υπόθεσης.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να βλέπει ενιαία τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής και της εξωτερικής πολιτικής.

Επισήμανε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια μέσω του σκανδάλου Novartis να επισκιαστούν όλα τα προβλήματα, με την προσπάθεια κυρίως να εστιάζει στο να πείσει τον λαό ότι αιτία της κρίσης και των μνημονίων, είναι τα σκάνδαλα και η διαφθορά και όχι συνολικά ένα σύστημα που έχει στο DNA του το κυνήγι του κέρδους και το οποίο υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις.

Καμμένος: Δεν θα ψηφίσω υπέρ της παραπομπής του Μάριου Σαλμά

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε στη Βουλή ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Μάριου Σαλμά, προκειμένου να διευκολύνει να καταθέσει ως μάρτυρας όσα γνωρίζει για την υπόθεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος ζήτησε από τους βουλευτές να μείνουν εκτός της όποιας αντιπαράθεσης τα εθνικά θέματα, λέγοντας ότι τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά τα οποία υπερασπίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή.

Λεβέντης: Να μην συμπεριληφθούν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών

Ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε, με τη σειρά του, να μην συμπεριληφθούν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

«Δεν είναι τιμή για τη χώρα να σχολιάζει όλος ο κόσμος ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο» δήλωσε ο ίδιος, και απευθυνόμενους στον πρωθυπουργό είπε: «Αν πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι αυτό θα τον βοηθήσει στις εκλογές είναι λάθος».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι η χώρα δεν χρεοκόπησε μόνο από τα 20 δισ. του συγκεκριμένου σκανδάλου αλλά χρεοκόπησε και από τα ρουσφέτια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα δημόσια έργα, με τις προσλήψεις και με τις παρανομίες και σκάνδαλα κάθε είδους καθώς και με τα όσα έκανε ο Βαρουφάκης. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ.

Δεν μίλησε ο Στ. Θεοδωράκης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενοχλημένος που για τέταρτη φορά άλλαξε η σειρά της ομιλίας των πολιτικών αρχηγών, αποφάσισε να μην μιλήσει.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μόλις τελείωσε η ομιλία του πρωθυπουργού διαμαρτυρήθηκε στο Προεδρείο για τη διαδικασία κλωτσοσκούφι επειδή, όπως υποστήριξε, άλλαξε για τέταρτη φορά σειρά των ομιλητών γεγονός που αποτελεί προσβολή για το κοινοβούλιο σε μιά κρίσιμη διαδικασία.

Ετσι κατέθεσε την ομιλία του στην οποία τονίζει ότι « η Προανακριτική Επιτροπή δεν θα συγκροτηθεί για να ανταλλάξουμε απόψεις για τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος .Εδώ απαιτούνται στοιχεία! Και ο δρόμος της κυβέρνησης οδηγεί σε συσκότιση και όχι στην αλήθεια. Χρησιμοποιείτε κύριοι της κυβέρνησης ένα υπαρκτό σκάνδαλο για να ρεφάρετε στις δημοσκοπήσεις. Οι δημαγωγικές απλουστεύσεις του τύπου ηθική κυβέρνηση - ανήθικη αντιπολίτευση είναι αστείες. 'Αλλο η απόδοση δικαιοσύνης και άλλο η δικαιοσύνη - μοχλός για ταπεινά κομματικά οφέλη».

Ο κ. Θεοδωράκης προσθέτει ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου, αλλά και όλοι υπόκεινται σε έλεγχο για τα υπουργικά τους ή ακόμη και τα πρωθυπουργικά τους πεπραγμένα.«Και εδώ τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα: Δεσμεύεται η κυβερνητική πλειοψηφία ότι η διερεύνηση θα πάει μέχρι τέλους»;

«Η διαδικασία στη Βουλή για τη #Novartis έγινε κλωτσοσκούφι. Για 4η φορά άλλαξαν τη σειρά ομιλίας των αρχηγών. Αποτελεί προσβολή για το κοινοβούλιο σε μια κρίσιμη συνεδρίαση. Αρνούμαι να μιλήσω & καταθέτω την ομιλία μου στα πρακτικά» έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης