ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικοί «διαξιφισμοί» ενόψει της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής

EUROKINISSI

Ανεβαίνει το πολιτικό «θερμόμετρο» ενόψει της συζήτησης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να εξαπολύουν εκατέρωθεν «πυρά» για τη διαδικασία, ιδιαίτερα για τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν.

 

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε σήμερα να στηθούν 10 κάλπες, μια για κάθε πολιτικό πρόσωπο που εμφανίζεται στα δικόγραφα της Novartis -κάτι που βρίσκει αντίθετη τη Νέα Δημοκρατία αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν το απόγευμα της Τρίτης ότι η επιμονή της ΝΔ στο αίτημα για μία κάλπη αποτελεί επιβεβαίωση της «επιδίωξης» του Κυριάκου Μητσοτάκη για «συσκότιση του σκανδάλου αλλά και του φόβου του ακόμα και για την κρίση των βουλευτών του στην αυριανή ψηφοφορία».

«Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως για ακόμη μια φορά κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης της Νovartis» αναφέρουν οι εν λόγω κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας: «Η ΝΔ επιμένει στο πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά αίτημα να στηθεί μια κάλπη για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι δέκα».

Την ίδια ώρα, οι κύκλοι αυτοί υπογραμμίζουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου αλλά «ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία».

«Ο κ. Μητσοτάκης αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του… Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται» ολοκληρώνουν λέγοντας οι ίδιες πηγές.

ΝΔ: Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να στηθεί μια κάλπη

Από την πρώτη στιγμή, το «γαλάζιο» κόμμα έχει ταχθεί υπέρ μιας κάλπης, με κύκλους της Πειραιώς να υπογραμμίζουν ότι η ΝΔ θα «αγωνιστεί μέχρι τέλους» ώστε να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, τότε οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ψηφίσουν απερίφραστα «ναι» στη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η ΝΔ εξ’ αρχής τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να αναδειχτεί «η σκευωρία της κυβέρνησης».

«Αυτό θα πράξει και αύριο στη Βουλή. Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης που απλά επιβεβαιώνουν την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες και να συνεχίσει να σπιλώνει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πολιτικούς της αντιπάλους» έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι. Μάλιστα, το πρωί της Τρίτης, ο

«Πυρά» εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε και η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, που σε δήλωσή της αναφέρει ότι «τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων που έχει σχεδιάζει η κυβέρνηση» εκτός από σαθρή είναι και «δικονομικά άκυρη».

«Τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων που έχει σχεδιάσει η Κυβέρνηση, εκτός από σαθρή, είναι και δικονομικά άκυρη.

Οι περίφημοι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ανώνυμα χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενέκρινε καθεστώς προστασίας μαρτύρων στις 9 Φεβρουαρίου ενώ η δικογραφία είχε ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή από τις 5 Φεβρουαρίου. Η πράξη του αυτή είναι προδήλως άκυρη. Δεν είχε πλέον καμία αρμοδιότητα να το κάνει.

Η προφανής παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών στην εξέλιξη της πολύκροτης υπόθεσης της Novartis, οι πράξεις και οι παραλείψεις ορισμένων δικαστικών λειτουργών, αλλά και οι ωμές παρεμβάσεις της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν συμβούλου του Πρωθυπουργού κυρίας Βασιλικής Θάνου αυξάνουν τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε Πολωνία. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει μία τέτοια εξέλιξη και θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ώστε να διαφυλαχθεί η διάκριση των εξουσιών και να προστατευθεί το Κράτος δικαίου».

ΠΑΣΟΚ: Θέλουμε να αποδοθεί Δικαιοσύνη

«Θέλουμε μία ψηφοφορία για όλους και για όλα τα αδικήματα σε μία πραγματική, πλήρη προκαταρκτική επιτροπή. Θέλουμε να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Δεν μας ενδιαφέρει καμία παραγραφή», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, αναφερόμενος στην προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis.

Ο κ. Χρηστίδης επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, αντί να φροντίσει να χυθεί άπλετο φως στην την ενδιαφέρει να ρίξει σκιές και λάσπη σε πολιτικά πρόσωπα.

Η διαδικασία

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να στηθούν δέκα κάλπες -μία για κάθε εμπλεκόμενο- όπως ήταν και η κυβερνητική πρόταση.

Την ίδια ώρα, η Διάσκεψη των Προέδρων απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας η επικείμενη ψηφοφορία για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης να μην αφορά πρόσωπα.

Από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία, θα μιλήσουν όλοι ενώπιον της Ολομέλειας, εκτός του Ευρωπαίου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος την ίδια ημέρα θα είναι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, και θα στείλει υπόμνημα.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα. Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, στους οποίους θα είναι και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους. Θα μιλήσουν, επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τον λόγο θα λάβουν ακόμη τέσσερις υπουργοί, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους. Το ίδιο χρονικό περιθώριο θα έχουν και οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος οι πέντε εκ των δέκα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, διότι είναι εν ενεργεία βουλευτές. Δεν θα έχουν δικαίωμα, όμως, να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους, αλλά έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τα άλλα αναφερόμενα πρόσωπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης