ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Μπετοναρισμένοι" οι 153 - λοξοκοιτά το Μαξίμου τον Λεβέντη

Ευρωκίνηση Τατιάνα Μπόλαρη

Άλλο η κυβερνητική διεύρυνση και άλλο η κοινοβουλευτική διεύρυνση διευκρινίζει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ευρύτερης στήριξής της στις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες και από άλλες δυνάμεις.

Μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που δεν απέφερε αποτελέσματα η κυβέρνηση διαπιστώνει πως τουλάχιστον προσώρας δεν είναι εφικτή η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος ή η απόκτηση ενός νέου κυβερνητικού εταίρου.

Η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη πως δεν θα συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό όσο υπάρχουν εντός αυτού οι ΑΝΕΛ δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι ενδεχομένως το συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό κόμμα θα λειτουργήσει κάποια στιγμή ως μαξιλαράκι σε κρίσιμες ψηφοφορίες.

Παρ’ όλα αυτά αρμόδιες πηγές θεωρούν ότι με τον τρόπο του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων θέλει να καταστεί συνομιλητής του πρωθυπουργού και ενδεχομένως και εταίρος και γι’ αυτό ακολουθεί μία γραμμή κρύου και ζέστης που εκ των πραγμάτων κεντρίζει την προσοχή της κυβέρνησης.

Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη ότι μπορεί στο μέλλον να διευρυνθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν πέρασε απαρατήρητη καθώς ουσιαστικά υπονόησε ότι σε κρίσιμα νομοθετήματα όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό μπορεί να βρεθούν και άλλοι να στηρίξουν την κυβέρνηση, δηλαδή να αυξήσουν τον αριθμό 153, όσους βουλευτές διαθέτει σήμερα ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το Μαξίμου πιστεύει ότι στην πορεία κάποιοι βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης μπορούν να ψηφίσουν δύσκολα νομοσχέδια χωρίς αυτό να συνεπάγεται την ένταξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, Οι πιο αισιόδοξοι αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως βουλευτές άλλων πολιτικών χώρων επιθυμούν να ενισχύσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα, ενώ οι πιο συγκρατημένοι διαβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον οι 153 βουλευτές από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ «είναι μπετοναρισμένοι» και δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση στα βράχια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπογείως και πολύ διακριτικά γίνονται κάποιες επαφές με βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης που επιθυμούν την κυβερνητική σταθερότητα και δεν συντάσσονται με την γραμμή των πολιτικών φορέων στους οποίους ανήκουν βάση της οποίας θα καταψηφίζονται όλα τα νομοσχέδια, στην λογική ότι κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να βγάζει μόνη της τα κάστανα από την φωτιά.

Εκ παραλλήλου πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντές της να συνεχίσει την προσέγγιση με τα άλλα πολιτικά κόμματα θεωρώντας ότι μία ευρύτερη συναίνεση είναι εφικτή.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στο ραντεβού των πολιτικών αρχηγών δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για κυβερνητική συνεργασία, ωστόσο οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με στόχο τουλάχιστον την από κοινού ψήφιση νομοθετημάτων για τα οποία διαπιστώνεται συμφωνία πχ.το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης