«Ναι» στην Προανακριτική για τη Novartis από το Κίνημα Αλλαγής
Το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής συνεδρίασε το μεσημέρι για τέσσερις ώρες στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ και συζήτησε όλα τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα και την πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριό του.
Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Καμίνης συμφώνησαν για όλα τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα και επιβεβαίωσαν ότι οι διαδικασίες για το συνέδριο δεν θα αλλάξουν και θα ολοκληρωθούν όπως έχει αποφασισθεί.
Από την συνεδρίαση απουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Μεξικό.
«Η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο και την Κύπρο, καταπατώντας τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, αμφισβητώντας απαράδεκτα τα ελληνικά κυρίαρχα δικαιώματα στα Ίμια. H αδράνεια και η χαλαρότητα με την οποία η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Αποδεικνύεται, δε, τώρα, ότι δυστυχώς η κυβερνητική προχειρότητα είχε ως τελικό αποτέλεσμα η επίσκεψη Ερντογάν να έχει αρνητικές συνέπειες για τα ελληνικά συμφέροντα», εκτίμησε, μεταξύ άλλων, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.
Στην απόφαση που ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τονίζεται ότι «η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί και να αναλάβει πρωτοβουλίες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ, αλλά και σε επίπεδο κυβερνήσεων. Επίσης, επισημαίνεται η ψύχραιμη στάση της ηγεσίας και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σε αντίθεση με την επικίνδυνη επιπολαιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. «Οι στιγμές απαιτούν σοβαρότητα και εθνική συνεννόηση. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ επιζητεί ειρηνικές σχέσεις με τη γειτονική μας χώρα στο πλαίσιο και στη βάση των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών», υπογραμμίζεται.
Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής επιβεβαίωσε την προηγούμενη απόφασή του για λύση τού προβλήματος και στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Θέλουμε λύση συνολική και αποτελεσματική που θα διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, μία Ενιαία Συνθήκη με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν. Με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις. Επισημαίνουμε ότι η τυχόν "σαλαμοποίηση" της λύσης θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον, από αυτά που υποτίθεται πως θα λύσει. Με βάση αυτά θα κρίνουμε και την τελική πρόταση της κυβέρνησης».
Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί αναγκαία τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με τη συμμετοχή των πρώην πρωθυπουργών που χειρίστηκαν το θέμα, ώστε να επιβεβαιωθεί η εθνική γραμμή. Όπως υποστηρίζει, δυστυχώς δεν συγκαλείται λόγω της διγλωσσίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και της άρνησης της ΝΔ.
Το Πολιτικό Συμβούλιο συζήτησε διεξοδικά την υπόθεση Νοvartis και στην απόφασή του ζητά την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών του σκανδάλου.
Όπως σημειώνει, «το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει στη Βουλή την πρόταση προανακριτικής επιτροπής και οι βουλευτές θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα, ζητώντας:
- Να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής οι τρεις "προστατευόμενοι" μάρτυρες και σε αντιπαράσταση με τα αναφερόμενα από αυτούς πρόσωπα.
- Οι βουλευτές-ανακριτές να ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών.
- Να σταματήσει η αντισυνταγματική εμπλοκή υπουργών και λοιπών κυβερνητικών, κομματικών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης. Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σθεναρά απέναντι στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, στη χρησιμοποίηση παρακρατικών πρακτικών και στη στοχοποίηση πολιτικών προσώπων».
Ταυτόχρονα, επικρίνει την «κυβερνητική πλειοψηφία που επιχειρεί να συγκροτήσει ένα δικονομικό πλαίσιο, που δεν θα επιτρέψει την επί της ουσίας έρευνα. Στόχος της είναι όχι η αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά η δημιουργία σκιών που θα βαραίνουν τους αντιπάλους της.
Επίσης, στην απόφαση γίνεται λεπτομερής αναφορά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που πέτυχαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 2010 και τονίζεται: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει ένα υπαρκτό σκάνδαλο σε μηχανή λάσπης κατά πολιτικών της αντιπάλων. Παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης και καταπατά κάθε έννοια κράτους δικαίου. Το Κίνημα Αλλαγής ζητά να χυθεί παντού άπλετο φως και θα στηρίξει όλες τις ενέργειες της Δικαιοσύνης για την αναζήτηση της αλήθειας, προς πάσα κατεύθυνση ανεξαιρέτως».
Σχετικά με την πορεία της οικονομίας και την αξιολόγηση, το Κίνημα Αλλαγής εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για δήθεν έξοδο από την κρίση, καθώς «η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελληνική Οικονομία καθιστά σαφές πως το τέλος του "προγράμματος" δεν συνεπάγεται την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση και πως με την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ η χώρα επιστρέφει στο 2014, με επιβάρυνση 200 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες». Επαναλαμβάνει τη θέση ότι η οριστική και ασφαλής έξοδος από την κρίση απαιτεί την άμεση ελάφρυνση του χρέους που συνεπάγεται και μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και ένα σχέδιο ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας με ταυτόχρονα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Η έξοδος από την κρίση απαιτεί προοδευτικές αλλαγές παντού, που θα διασφαλίζουν διακυβέρνηση διαφάνειας, αξιοκρατίας, αποτελεσματικότητας και λογοδοσίας, υπογραμμίζεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.