ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληραίνουν τη στάση τους τα κλιμάκια των θεσμών φοβούμενα «υποτροπή» της κυβέρνησης

Σκληραίνουν τη στάση τους τα κλιμάκια των θεσμών φοβούμενα «υποτροπή» της κυβέρνησης
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση λόγω θεσμών

Τα «δόντια» τους έχουν αρχίσει να δείχνουν τα κλιμάκια των θεσμών λίγες ώρες πριν οι επικεφαλής των αποστολών των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM πατήσουν επί ελληνικού εδάφους για τον προέλεγχο και την οριστικοποίηση των προαπαιτούμενων που ξεκλειδώνουν τις δόσεις των 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece, κατά τις χθεσινές συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τη σύνταξη του Τεχνικού Μνημονίου Συνεννόησης (Technical Memorandum of Understanding), δηλαδή του κειμένου που καθορίζει τους ποσοτικούς στόχους του προγράμματος, τις μεθόδους που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της απόδοσής του, καθώς και τις απαιτήσεις πληροφόρησης για την παρακολούθηση των στόχων, εκφράσθηκε εκ μέρους των χαμηλόβαθμων στελεχών των θεσμών δυσφορία για την πορεία εφαρμογής τη συμφωνίας και ανησυχία για τους δημοσιονομικούς στόχους.

Δεδομένου ότι πλήθος δημοσιονομικών μέτρων που σχετίζονται με τον προϋπολογισμό του 2016 είναι στο «αέρα» τα στελέχη των θεσμών ζητούν να θεσπισθούν και να τρέξουν άμεσα οι σχετικές παρεμβάσεις ώστε να αποφευχθεί κάποιο δημοσιονομικό κενό που θα οδηγούσε ξανά πίσω το πρόγραμμα. Καθώς δε η θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου είναι επισφαλής, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία των δημοσίων εισπράξεων.

Ενδεικτικά τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα σχετίζονται με την αύξηση της φορολογίας στο εισόδημα από μισθώματα (200 εκατ. ευρώ), με το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (160 εκατ. ευρώ), με την περικοπή των αμυντικών δαπανών (400 εκατ. ευρώ) και με την περικοπή των λειτουργικών δαπανών στου ΟΤΑ (100 εκατ. ευρώ). Αν σε αυτά τα περίπου 900 εκατ. ευρώ προστεθούν έσοδα από δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2016 και είναι αμφίβολου εισπρακτικού αποτελέσματος (αλλαγές ασφαλιστικό, μεταρρύθμιση φορολογίας, έσοδα από τηλεοπτικές άδειες, έσοδα από παιγνιομηχανές, κ.α.) τότε το δημοσιονομικό κενό διογκώνεται επικίνδυνα.

Θέλοντας να προλάβουν πιθανό «υποτροπιασμό» της ελληνικής κυβέρνησης σε μη μεταρρυθμιστική ατζέντα, οι επικεφαλής του «κουαρτέτου» Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) αναμένεται να ζητήσουν να κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες και να υλοποιηθεί η συμφωνία ως έχει χωρίς παλινωδίες και υποσχέσεις για ισοδύναμα.

Άλλωστε θέση των θεσμών -όπως ήδη εκφράσθηκε από τα τεχνικά κλιμάκια -είναι πως τα μέτρα του Μνημονίου φθάνουν και περισσεύουν για να επιτευχθούν οι συμπεφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι για την τριετία 2015-2017.

Και τώρα «τρέχουμε»

Σε κάθε περίπτωση, εάν η κυβέρνηση δεν τρέξει να κλείσει τις εκκρεμότητες που σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα δεν αναμένεται να πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς για την εκταμίευση των δόσεων. Για το λόγο αυτό η σημερινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) για το ασφαλιστικό και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κρίνεται πολύ σημαντική καθώς αναμένεται να δοθούν κατευθύνσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για την επίσπευση των μέτρων.

Οι προθέσεις των πιστωτών θα διαφανούν στο αυριανό EuroWorking Group το οποίο θα κάνει μια επισκόπηση της κατάστασης και θα κρίνει το εάν η Ελλάδα θα λάβει έγκριση για την αποπληρωμή των 2 δισ. ευρώ. Εάν το όργανο εγκρίνει την εκταμίευση, το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα συνεδριάσει μεταξύ 26-28 Οκτωβρίου για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.

Μέχρι την προσεχή Παρασκευή 23 Οκτωβρίου οι θεσμοί θα προετοιμάσουν τη λίστα με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων. Η ελληνική κυβέρνηση το αργότερο έως τις 4 Νοεμβρίου θα πρέπει να το προωθήσει προς ψήφιση ώστε να ξεκλειδώσει την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ. Στις 9 Νοεμβρίου, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup θα αξιολογηθεί το κατά πόσο η Αθήνα ανταποκρίθηκε στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων ή όχι. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό τότε θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από το «κουαρτέτο».

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν πως το πρόγραμμα είναι εκτός χρονοδιαγράμματος και πως η αξιολόγηση των θεσμών θα εκκινήσει το Δεκέμβριο, αντί το Νοέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ