ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Η τριμερής της Βιέννης και πώς αποτυπώνεται η πρόοδος στα σκοπιανά ΜΜΕ

EPA/GEORGI LICOVSKI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία λιτή ανακοίνωση ακολούθησε τη μαραθώνια – διήρκεσε επτά ώρες – συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο Σκοπιανός ομόλογός του, Νικολά Ντιμιτρόφ και ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στη Βιέννη. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η συζήτηση κινήθηκε σε θετικά επίπεδα, όμως τα προβλήματα φαίνεται πως δημιουργούνται από παράγοντες που δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως στην ξαφνική συνάντηση που έγινε χθεςυπήρξε μία συνέχιση των προσπαθειών για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης και από τις δύο χώρες.

Προ της τριμερούς συνάντησης ο κ. Κοτζιάς είχε – και πάλι στη Βιέννη – τετ-α-τετ με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως επανέφερε τις «κόκκινες» γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. Άλλες πηγές αναφέρουν πως το ελληνικό ΥΠΕΞ σκέφτηκε αρχικώς να μην γίνει γνωστή η συνάντηση των δύο υπουργών, όμως η σκέψη απορρίφθηκε καθώς δεν μπορούσε να αποκλειστεί το σενάριο κάποιας διαρροής.

Την ίδια ώρα, το ταξίδι του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στην Τουρκία και τα όλα όσα συζητήθηκαν με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – μπροστά και πίσω από τις κάμερες – προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια στην Αθήνα.

Σκοπιανό: Όχι σε Άνω ή Βόρεια Μακεδονία, λέει ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας

Οι διαπραγματεύσεις στα ΜΜΕ των Σκοπίων

Τα ΜΜΕ των Σκοπίων βλέπουν πως όλες οι πλευρές της διαπραγμάτευσης έχουν δεσμευτεί για μία κοινά αποδεκτή λύση το συντομότερο δυνατό. Πολλές είναι οι αναφορές περί συμφωνίας στο θέμα του ονόματος - τονίζεται πως θα υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» - και συνέχειας των συνομιλιών όσον αφορά την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος χώρας.

Αυτό, όπως φαίνεται, θα είναι και το ζήτημα που θα συζητηθεί στη Σόφια στις 15-16 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της ανεπίσημης συνάντησης των επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των κρατών – μελών της ΕΕ και τον υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

Σκοπιανό: Οι ελιγμοί του Ζάεφ και η αδιαλλαξία του Ντιμιτρόφ

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εμφανίζεται η πολυσυζητημένη – από χθες – δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος έθεσε ζήτημα αλλαγής του ονόματος «Μακεδονία» του αεροδρομίου και των ΚΤΕΛ της πόλης, ενώ αργότερα είπε πως απομονώθηκε μία φράση από το σύνολο των προβληματισμών του.

Αντιδράσεις των αλβανικών κομμάτων στο «Gorna Makedonija»

Την ίδια ώρα, το όνομα που έχει πάρει «κεφάλι στην κούρσα», το «Gorna Makedonija» δημιουργεί αντιδράσεις στα αλβανικά κόμματά της πΓΔΜ που εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στη χρήση ενός ονόματος στη γλώσσα της χώρας. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως ένα τέτοιο όνομα δημιουργεί μια τάση για σλαβικές επιρροές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης