ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Τι είναι η προανακριτική επιτροπή και τι θα διερευνήσει

Υπόθεση Novartis: Τι είναι η προανακριτική επιτροπή και τι θα διερευνήσει
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής πρόκειται να ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τη Δευτέρα.

Εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, πρόκειται να υποβληθεί στη Βουλή το σχετικό αίτημα δίωξης για την έγκριση του οποίου απαιτούνται 30 υπογραφές. Σύμφωνα με το άρθρο 154 του κανονισμού της Βουλής, η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν. Με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.

Αμέσως μετά την κατάθεσή της, η πρόταση άσκησης δίωξης ανακοινώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής, τυπώνεται και διανέμεται στους βουλευτές μαζί με την τυχόν κατατεθείσα πρόταση, των βουλευτών που υπογράφουν την πρόταση άσκησης δίωξης για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας.

Στη συνέχεια, στην Ολομέλεια θα στηθούν 10 κάλπες, μια για κάθε εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο και οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν μυστικά για το αν επιθυμούν ή όχι την παραπομπή τους σε Ειδικό Δικαστήριο. Σημειώνεται πως τα εμπλεκόμενα πρόσωπα δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Η απόφαση στην Ολομέλεια λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές), διαφορετικά απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Αν απορριφθεί η πρόταση, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Αν η Βουλή αποφασίσει προκαταρκτική εξέταση ορίζει δωδεκαμελή επιτροπή για την διενέργειά της και προθεσμία για την υποβολή του πορίσματος και του σχετικού αποδεικτικού υλικού. Μετά την συγκρότησή της η Επιτροπή ορίζει δύο Εισηγητές από τα μέλη της.

Η επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών όταν ενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Μπορεί, επίσης, να αναθέσει σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών τη διενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετιζομένων με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Τι θα διερευνηθεί

Εφόσον συσταθεί η προανακριτική επιτροπή αυτή θα διερευνήσει πρώτα από όλα εάν υπάρχει παραγραφή των αδικημάτων της απιστίας και της δωροδοκίας. Στην περίπτωση που έχουν παραγραφεί και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, είναι αμφίβολο ότι θα παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο.

Οι συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν διανέμονται πρακτικά στον Τύπο.

Στη συνέχεια και πριν την παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο, το πόρισμα θα αποσταλεί στο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων.

Η έρευνα που αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται. Στην περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα αυτά θα έρθουν στην προανακριτική επιτροπή. Η επιτροπή μπορεί επίσης να ζητήσει από δικαστικούς λειτουργούς να διενεργήσουν παράλληλες έρευνες και να ζητήσει άνοιγμα λογαριασμών.