ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Ηθική και πολιτική υποχρέωση να απαντήσουμε στα αμείλικτα ερωτήματα των πολιτών

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/ φωτογραφία αρχείου

Στην «ηθική και πολιτική υποχρέωση να απαντήσουμε στα αμείλικτα ερωτήματα των πολιτών» αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, έκανε λόγο για «μέγα σκάνδαλο» και για «υπόθεση που διατρέχει όλους τους αρμούς του συστήματος» τονίζοντας ότι ο καθένας πρέπει να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο αν είναι αναγκαία η διερεύνηση της υπόθεσης αυτής.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι ήταν γνωστό πως ήταν σε εξέλιξη έρευνα στο εξωτερικό για την υπόθεση αυτή, αποσύνδεσε εντελώς την χρονική στιγμή ανάδειξης του ζητήματος αυτού σε σχέση με το συλλαλητήριο για το όνομα της πΓΔΜ, ενώ στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «αλλαγής ατζέντας» εκ μέρους της κυβέρνησης, απάντησε «αυτά να τα πουν στο λαό» ο οποίος από το 2010 υφίσταται τα βάρη της κρίσης.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι η υπόθεση αυτή συνιστά μια ευκαιρία «αυτοκάθαρσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» και κάλεσε τα πολιτικά αυτά κόμματα να διευκολύνουν το έργο της Δικαιοσύνης.

Χαρακτήρισε υποκριτική της στάση της ΝΔ, σημειώνοντας ότι οι αναφορές περί «κουκουλοφόρων μαρτύρων» δημιουργούν μια «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» που εκ των πραγμάτων θέτει εμπόδια στην διερεύνηση του θέματος.

Σε ότι αφορά την διαρροή ονόματος προστατευομένου μάρτυρα είπε ότι αυτό εμπεριέχει στοιχεία ποινικής ευθύνης.

Ερωτηθείς για την υπόθεση της πώλησης πυρομαχικών στην Σ. Αραβία, απάντησε ότι ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ήδη ζήτησε να μην τύχει της προστασίας που παρέχει ο νόμος.

Αναφορικά με την αμφισβήτηση της διαδικασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες εκ μέρους των κκ. Ε. Βενιζέλου και Χ. Αθανασίου είπε ότι έχει απαντήσει σε αυτά η Εισαγγελέας Διαφθοράς.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι ουδείς γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες, προσθέτοντας ότι ο κ. Πολάκης έκανε μια εικασία, όταν είπε ότι «ξέρουμε τους μάρτυρες» και σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο πρωθυπουργός έχουν δικαίωμα να συζητούν το ζήτημα.

«Αλίμονο αν δεν κάναμε σχολιασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ με αφορμή άρθρο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος όπου κάνει λόγο για «εκβιαζόμενους μάρτυρες», κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να αποδείξει τα γραφόμενά του.

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι ο πρώην υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος, διαφοροποιήθηκε, ενώ εξέφρασε την συμφωνία του με τον βουλευτή της ΝΔ, Γ. Βλάχο, ο οποίος κάλεσε τον κ. 'Αδωνι Γεωργιάδη να διευκολύνει την Δικαιοσύνη.

Αναφορικά με όσα έχουν πει οι κκ Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος για το αίτημα της Εισαγγελέως Διαφθοράς προς το FBI και την απάντηση που έλαβε από αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι δεν έχει πρόσβαση στην δικογραφία και εν πάση περιπτώσει θα εξετασθεί αν όσα λένε οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος ευσταθούν.

«Δεν θέλω και δεν μπορώ να κάνω τον Εισαγγελέα, η Προανακριτική θα καταλήξει σε πόρισμα» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον ελλοχεύοντα κίνδυνο «ακραίας πολιτικής πόλωσης», είπε, «εδώ υπήρχε ακραία πρακτική. Το φαγοπότι τι ήταν;»

Ως προς την άδεια που δόθηκε στον Δ. Κουφοντίνα, είπε ότι η άδεια δόθηκε βάσει συγκεκριμένου νομικού πλαισίου, σημείωσε ότι η πρακτική των αδειών σε κρατούμενους εφαρμόζεται σε όλο τον σύγχρονο κόσμο και τόνισε ότι δεν συνιστά επ' ουδενί συμφωνία με τις πράξεις για τις οποίες ο Δ. Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας έκανε λόγο για σταθεροποίηση της κατάστασης που αποτυπώνεται σε σειρά δεικτών, αλλά και ομολογείται από διάφορες πλευρές συμπεριλαμβανομένου του Π. Μοσκοβισί, και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δημιουργεί τα απαραίτητα αποθέματα ώστε η οικονομία να θωρακισθεί.

Πρόσθεσε ότι προηγείται η βελτίωση της οικονομίας πριν αυτή «διαχυθεί» στην πραγματική οικονομία, ενώ ανέφερε ότι με το τέλος του προγράμματος η χώρα περνά από το καθεστώς αυστηρής εποπτείας σε μια κατάσταση όπου «θα μπορούμε να ασκούμε το δικό μας μίγμα πολιτικής».

Είπε ακόμα ότι η μετάβαση αυτή δεν σημαίνει «επιστροφή στο 2000 ή και πριν από αυτό» καθώς «και τότε ασκούσαμε κριτική σε εκείνο το μοντέλο».

Ερωτηθείς για τα συλλαλητήρια είπε ότι «οι διοργανωτές έβαλαν ψηλά τον πήχυ και πέρασαν από κάτω» αναφορικά με τις προσδοκίες συμμετοχής σε αυτό, σημειώνοντας, ταυτόχρονα ότι «ήταν μεγάλα τα συλλαλητήρια και στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, αλλά έχουν γίνει και μεγαλύτερα όπως εκείνο του «Όχι» (σ.σ. το 2015)».

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε αφελή την άποψη ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από την πΓΔΜ, τόνισε ότι η χώρα είναι σε θέση ισχύος στα Βαλκάνια, προσθέτοντας «η Θεσσαλονίκη είναι το λιμάνι των Βαλκανίων, από εδώ μπορούν να ξεκινούν οι εμπορικοί δρόμοι για την Κ. Ευρώπη».

Ως προς την διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ (σε περίπτωση συμφωνίας με την χρήση του όρου ‘Μακεδονία' ή παραγώγου του) επισήμανε καταρχήν ότι «διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για ευρύτερη πλειοψηφία», προσθέτοντας ότι «είναι πολιτικό πρόβλημα η διαφορετική θέση τους» και αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα επανεξέτασης της στρατηγικής συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ με το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ακόμα ότι εντός του επόμενου διμήνου θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, πρόσθεσε ότι αυτή την στιγμή δεν είναι δυνατόν να επανεξεταστεί ο λανθασμένος σχεδιασμός του «Καλλικράτη», αλλά μόνο να προχωρήσουν τα ώριμα μεταρρυθμιστικά βήματα.

Τέλος ερωτηθείς για τις νέες ταυτότητες απάντησε ότι το ζήτημα το οποίο εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες με βάση διεθνή διαγωνισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης