ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Αναγκαίες οι αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ και η αποκήρυξη κάθε αλυτρωτικής πολιτικής

Κουμουτσάκος: Αναγκαίες οι αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ και η αποκήρυξη κάθε αλυτρωτικής πολιτικής
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«O κ. Νίκος Κοτζιάς, σε χθεσινή συνέντευξή του, παραδέχθηκε ότι οι συνταγματικές αλλαγές στην γειτονική μας χώρα μπορούν να παραπεμφθούν σε ένα ασαφές, απώτερο μέλλον. Αυτό επιβεβαιώνει πλήρως τις ενστάσεις που εξ αρχής είχαμε εκφράσει για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Σκοπιανό ζήτημα» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε: «Το επαναλαμβάνουμε ξεκάθαρα: Οι αναγκαίες αλλαγές στο Σκοπιανό Σύνταγμα και η αποκήρυξη κάθε αλυτρωτικής πολιτικής που βασίζεται στην ύπαρξη δήθεν Μακεδονικής Εθνότητας, είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Πόσο μάλλον για να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας».

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στο Euronews, ο υπουργός Εξωτερικών σχετικά με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της πΓΔΜ, είπε ότι «είναι μία σημαντική ευκαιρία να αντιστοιχηθούν οι διεθνείς συμφωνίες που θα κάνει η χώρα αυτή με το ίδιο της το Σύνταγμα, γιατί αργότερα μπορεί να έρθουν άλλες δυνάμεις και να κατηγορούν την σημερινή ηγεσία ότι παραβίασε το Σύνταγμα κάνοντας μία διεθνή Συμφωνία μαζί μας».

Ερωτηθείς αν στη συνταγματική αναθεώρηση θα περιλαμβάνεται και το όνομα τόνισε ότι «έτσι θα έπρεπε». Σε ερώτηση αν η ελληνική πλευρά προκρίνει το Gorna Makedonyia, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η ελληνική πλευρά έχει μπροστά της μία σειρά από σύνθετες ονομασίες, ανάμεσα σε αυτές προτιμά αυτές που έχουν σλαβική χροιά στη φωνητική τους, αλλά εναπόκειται στην διαπραγμάτευση το που θα συμφωνήσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ