Χαρίτσης: Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά
«H ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή μάλιστα η ανάκαμψη, σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την βιωσιμότητα και διατηρισιμότητά της τα επόμενα χρόνια». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο 9ου περιφερειακό συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που πραγματοποιείται στην Πάτρα.
Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία που πιστοποιούν, όπως είπε, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 2017 ήταν το πρώτο έτος ανάπτυξης μετά από χρόνια, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι έχει καταγραφεί αύξηση των εξαγωγών της βιομηχανικής δραστηριότητας. Όσον αφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις, είπε ότι «βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας αγγίζοντας τα 10 δισ. ευρώ, ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις αναμένεται να φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ, που αποτελεί και ρεκόρ δεκαπενταετίας».
Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε επίσης τη μείωση της ανεργίας, που όπως τόνισε, έπεσε στο 20,7%, από το 27% που ήταν μόλις τρία χρόνια πριν, ενώ το 2018 θα υποχωρήσει κάτω από το 20%.
«Βασικό στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου των επενδύσεων- δημόσιων και ιδιωτικών», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης. Αναφερόμενος στην χρηματοδότηση, είπε ότι «κινηθήκαμε άμεσα για τη διοχέτευση ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των επενδύσεων».
Σχετικά με τους ευρωπαϊκούς πόρους είπε ότι «η Ελλάδα βρέθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της Ευρώπης στον τομέα της απορρόφησης, αφού έφερε 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία τα δύο τελευταία χρόνια». Η Ελλάδα, συνέχισε, «βρίσκεται επίσης στην κορυφή της Ευρώπης στην αξιοποίηση των πόρων του Σχεδίου Γιούνκερ» και «έχουμε ήδη υπογράψει συμβάσεις άνω του 1,7 δισ. ευρώ, οι οποίες κινητοποιούν επενδύσεις, που ξεπερνάνε τα 5,7 δισ. ευρώ».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση, «οι συμφωνίες χρηματοδότησης που έχουμε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έφεραν στην ελληνική στην οικονομία άλλα 2,5 δισ. ευρώ το 2017». Πρόκειται, όπως ανέφερε, για ποσό ρεκόρ ως ποσοστό του ΑΕΠ για κάθε χώρα της ΕΕ το 2017. Συνολικά, συμπλήρωσε, «περισσότερα από 8 δισ. ευρώ έπεσαν στην οικονομία από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τη συνεργασία με την ΕΤΕπ τη χρονιά που μας πέρασε». Στην ίδια κατεύθυνση, συνέχισε ο Αλέξης Χαρίτσης, «έχουμε ήδη δρομολογήσει με την ΕΤΕπ μία σειρά έργων για την επόμενη τριετία, ύψους 7 δισ. ευρώ, που θα φέρουν συνολικές επενδύσεις στην οικονομία άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Τράπεζας».
Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης είπε ότι «προχωράμε στη δημιουργία εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, η οποία θα καλύψει σημαντικές επενδυτικές και δανειακές ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει το τραπεζικό σύστημα». Επίσης, προσέθεσε ότι «συστήσαμε μία σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία μέσα από τα οποία διοχετεύονται στην οικονομία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ».
Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, τόνισε πως «στοχεύει στην ώθηση της οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες που μας έφεραν μέχρι εδώ». Όπως σημείωσε σε αυτό το σημείο, η στρατηγική στηρίζεται σε 3 πυλώνες και εξήγησε:
- Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και αξιοποίηση τού υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα.
- Αύξηση των εξαγωγών και βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.
- Ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης.
Σχετικά με τις παρεμβάσεις στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι «χρηματοδοτούμε μία σειρά παρεμβάσεις στις υποδομές, στον τουρισμό και στον πολιτισμό». Όπως ανέφερε, «το 2017 χρηματοδοτήσαμε την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 37 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τετραπλασιάζοντας τους πόρους που είχαν δοθεί το 2014, ενώ επιπλέον το 2017 εγκρίθηκαν νέα έργα άνω των 37 εκατ. ευρώ».