ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Τζανακόπουλος: Ανεύθυνη η στάση της αντιπολίτευσης

Δ. Τζανακόπουλος: Ανεύθυνη η στάση της αντιπολίτευσης
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ανεύθυνη και τυχοδιωκτική στάση καταλόγισε στη ΝΔ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Ερωτηθείς για το σημερινό συλλαλητήριο και την αντικυβερνητική χροιά που επιχείρησε να δώσει η ΝΔ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 9.84", είπε πως είναι δεδομένη η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει μια τέτοια χροιά. Σημείωσε, ωστόσο, πως «ένα αντικυβερνητικό συλλαλητήριο έχει οριζόντια συμμετοχή από όλο το πολιτικό φάσμα, ενώ τον τόνο στο συγκεκριμένο το δίνουν ακραίες συλλογικότητες» και υπογράμμισε την ανάγκη να μην επιτραπεί να κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή η μισαλλοδοξία.

Για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως «η κυβέρνηση ασκεί εξωτερική πολιτική ευθύνης, υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος» και επανέλαβε πως υπάρχει μπροστά μας ένα παράθυρο ευκαιρίας για το ονοματολογικό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως στόχος είναι να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση με την οποία θα μπορούν και «οι δυο λαοί να είναι περήφανοι και αξιοπρεπείς».

Συλλαλητήριο Αθήνα: Ο κόσμος τραγουδάει τον Εθνικό Ύμνο

Σε ερώτηση εάν οι κινητοποιήσεις ασκούν επιρροή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «μια κινητοποίηση κοινωνικών δυνάμεων πάντα ασκεί επιρροή», ενώ αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ (σ.σ συλλαλητήριο) είπε ότι, ενώ από το 2007 οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή αναφέρονταν σε μια λύση σύνθετης ονομασίας, «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το σθένος να υποστηρίξει αυτή τη γραμμή και μετατοπίζεται σε θέσεις ανεύθυνες και επικίνδυνες, αλλάζει την τοποθέτηση του ανάλογα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό και τις εξελίξεις στις εσωτερικές δυνάμεις στη ΝΔ».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μάλιστα τόνισε την αδιάλλακτη στάση του Αντώνη Σαμαρά -για τον οποίο υπενθύμισε την ευθύνη του στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη- ο οποίος όμως ως πρωθυπουργός το 2012 είχε εισηγηθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του συνθέτη ονομασία. Πρόκειται είπε ο κ. Τζανακόπουλος για «βαθιά υποκρισία, ξεχνούν όλα όσα έχουν κάνει στο παρελθόν».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «ο κ. Θεοδωράκης έχει εκφράσει στο παρελθόν τις απόψεις του, ο καθένας κρίνεται στη βάση των επιλογών του».

Συλλαλητήριο Αθήνα: Ζήτω η Μακεδονία η ελληνική, είπε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Σύνταγμα

Για τη διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η συνεργασία των δύο κομμάτων δημιουργήθηκε κυρίως στη βάση τού να οδηγήσει τη χώρα έξω από την μνημονιακή επιτροπεία και να δώσει μάχη κατά της διαπλοκής. «Αυτή η μάχη δεν έχει ολοκληρωθεί είμαστε στην τελική ευθεία» τόνισε και συμπλήρωσε «θα ήθελα να σας πω με πάσα βεβαιότητα ότι αυτή η συνεργασία θα καταλήξει το 2019». Ζήτησε για το ονοματολογικό υπομονή μέχρι να καταλήξουν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις. «Εφόσον καταφέρουμε να φτάσουμε στην τελική λύση αυτή θα είναι αξιοπρεπής» σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντιμοτρόφ και Νίμιτς, περί εθνικής ταυτότητας και γλώσσας, και αν ήταν υπερβολική η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Τζανακόπουλος ζήτησε μετριοπάθεια και ψυχραιμία, καθώς όπως είπε «βρισκόμαστε σε μια φάση δύσκολης διαπραγμάτευσης και θα πρέπει να είμαστε ήπιοι να μην δημιουργούμε επιπλέον εμπόδια».

«Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και εφόσον υπάρχει ένα πεδίο συνεννόησης μπορούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις» είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, ενώ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για τη λύση εκτίμησε πως «οι επόμενοι 2 - 2,5 μήνες θα είναι κρίσιμοι αλλά δεν υπάρχει πίεση χρόνου». Και πρόσθεσε: «δεν ασκεί καμία πίεση η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Το 2008 υπήρχε πράγματι πίεση για τη συμμετοχή της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σήμερα ο γενικός γραμματέας είπε χωρίς λύση δεν ξεκινούν διαδικασίες».

Στα θέματα οικονομίας ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε πως είναι σημαντικό να δημιουργηθεί το χρηματοδοτικό μαξιλάρι, με τη λήξη του προγράμματος και την έξοδο της χώρας στις αγορές, ενώ για το χρέος είπε μεταξύ άλλων ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «θα έχουμε καταλήξει στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τα μέτρα που θα αφορούν στη ρύθμιση του χρέους». Επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, τόνισε πως ο στόχος τώρα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το τέλος της επιτροπείας, ενώ προανήγγειλε φορολογικές παρεμβάσεις υπέρ της μεσαίας τάξης ακόμα και στον προϋπολογισμό του 2019.

Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, παρά το στόχο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος περί των 7,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας που θα επιτρέψει λελογισμένες στοχευμένες φοροελαφρύνσεις ακόμα και στον προϋπολογισμό του 2019.