Mητσοτάκης για Σκοπιανό: H συμφωνία είτε θα είναι συνολική είτε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή
«Όχι» στον κατακερματισμό της λύσης με τα Σκόπια είπε από τον Πύργο της Ηλείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε αναλυτικά στο ονοματολογικό και διεμήνυσε ότι η συμφωνία θα πρέπει να είναι συνολική διαφορετικά «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τις προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος και τάχθηκε υπέρ μίας ενιαίας και αδιαίρετης συμφωνίας. Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε: «Θέλω να τονίσω, προς όλες τις πλευρές, εντός και εκτός Ελλάδος: Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη. Λύση σε δόσεις με την Ελλάδα να πληρώνει τοις μετρητοίς όχι μόνο δεν θα γίνει δεκτή, αλλά είναι επικίνδυνη. Για να πω ακόμη πιο απλά, η συμφωνία είτε θα είναι συνολική είτε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η ΝΔ είναι η μεγάλη πατριωτική Παράταξη του τόπου. Για να λύσουμε το ζήτημα των Σκοπίων δίνουμε μάχες από τις αρχές τις 10ετίας του '90 μέχρι σήμερα. Συχνά σε δύσκολες συγκυρίες και με κόστος για μας τους ίδιους. Διότι εμείς πραγματικά επιδιώκουμε λύση. Δεν εκμεταλλευόμαστε εθνικά ζητήματα για μικροκομματικούς σκοπούς. Δε θα ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δε θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Και δεν θα γίνουμε συνεργοί σε μια μεθόδευση που πληγώνει τη χώρα και την ψυχή των Ελλήνων. Μαθήματα από τους σημερινούς κυβερνώντες δεν δεχόμαστε. Γιατί τα μισά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το 2008, όταν δίναμε την εθνική μάχη στο Βουκουρέστι, μας ζητούσαν να αναγνωρίσουμε τα Σκόπια ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”».
«Αντί ο πρωθυπουργός να βελτιώσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου είναι έτοιμος να κάνει βήματα πίσω»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο «γαλάζιος» πρόεδρος αναφέρθηκε και στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα, υπογραμμίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία σέβεται όλους τους πολίτες είτε επιλέξουν να πάνε είτε όχι.
«Σεβόμαστε κάθε επιλογή» είπε χαρακτηριστικά. Εξαπέλυσε, όμως, «βολές» κατά της κυβέρνησης για τον Ρουβίκωνα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό η οργάνωση να απειλεί με επεισόδια και η «κυβέρνηση να κοιτάζει απαθής».
«Δεν το λέω τυχαία αυτό στον κ. Τσίπρα γιατί τα λάθη του και σε αυτό το θέμα είναι ασυγχώρητα. Ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός, πριν ακόμη αρχίσει τη διαπραγμάτευση θα διασφάλιζε ότι η άλλη πλευρά θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να βρεθεί λύση. Ο κ. Τσίπρας δεν το έκανε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπογράμμισε, όμως, και την διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχηματισμού κατηγορώντας τους ότι αποτελούν «άθλια πολιτική συμπαιγνία σε κοινή δημόσια θέα».
Έκανε, δε, λόγο για «κατάντια της χώρας» να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τιμόνι της μία «τόσο ανεύθυνη κυβέρνηση».
Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός αντί να «βελτιώσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου είναι έτοιμος να κάνει βήματα πίσω».
«Αντί να θέσει πρώτα το ζήτημα του αλυτρωτισμού - πριν καν μπει στη συζήτηση για το όνομα - το είχε αφήσει εντελώς απ' έξω. Και το έθεσε μόνο όταν εμείς το επισημάναμε, με ένταση. Αντί να απαιτήσει δεσμεύσεις στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, για να φανεί αν πραγματικά πληρούνται οι προϋποθέσεις λύσης από την άλλη πλευρά, είναι έτοιμος να δώσει ανταλλάγματα δημιουργώντας τετελεσμένα. Αντί να ξεκόψει εξαρχής κάθε αναφορά σε "μακεδονικό έθνος", το οποίο αποτελεί τη βάση της αλυτρωτικής προπαγάνδας, το αφήνει να υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Και το βασικότερο: Αντί να απαιτήσει λύση - πακέτο, φαίνεται έτοιμος να δεχτεί την τμηματική επίλυση των διαφορών. Να υποχωρήσει, δηλαδή, από τώρα σε αυτά που αποτελούν τα δικά μας διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα, όπως η ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς, για να πάρει ως αντάλλαγμα κάποιες διαβεβαιώσεις, που εύκολα μπορούν να αλλάξουν αργότερα».
Για τα πανεπιστήμια
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε και εκτενή αναφορά στην κατάσταση στα πανεπιστήμια, την οποία χαρακτήρισε «άθλια».
Δεσμεύτηκε δε, η κατάσταση αυτή να «σταματήσει» και το «άσυλο να αποκατασταθεί στην πραγματική του έννοια».
Εξαπέλυσε, όμως, συνολικότερη επίθεση στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε για διαφθορά και διαπλοκή: «Ξεκίνησαν πλειστηριασμοί, ακόμα και πρώτης κατοικίας. Αυτά τα έκαναν εκείνοι που φώναζαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Ήρθαν, υποτίθεται, για να πολεμήσουν το σύστημα και έγιναν οι ίδιοι το χειρότερο καθεστώς. Η συναλλαγή τους με κάθε λογής συμφέροντα είναι πια φανερή και απροκάλυπτη. Ξαναέβαλαν τους μεσάζοντες στα εξοπλιστικά. Μείωσαν τους ελέγχους και τα έσοδα από εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων. Προσπαθούν να ελέγξουν τα Μέσα Ενημέρωσης με παρασκηνιακές πιέσεις και σκοτεινούς εκβιασμούς. Επιτρέπουν στους βαρόνους του ηλεκτρονικού τζόγου να φοροδιαφεύγουν για να έχουν τη στήριξη των Μέσων Ενημέρωσης που εκείνοι ελέγχουν».
«Νόμος και τάξη»
Επανερχόμενος στα ζητήματα των Πανεπιστημίων αλλά και της ανομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «τραγική εικόνα» του Οικονομικού Πανεπιστημίου.
«Και ξέρετε ποιον έβαλε η κυβέρνηση επικεφαλής της επιτροπής για την αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας στα Πανεπιστήμια; Τον κ. Παρασκευόπουλο! Που η πρώτη του δουλειά ως υπουργός ήταν να ανοίξει τις φυλακές βγάζοντας τους μισούς εγκληματίες έξω. Δεσμεύομαι και σήμερα ότι αυτή η άθλια κατάσταση θα σταματήσει. Το άσυλο θα αποκατασταθεί στην πραγματική του έννοια. Η Αστυνομία θα μπορεί να παρεμβαίνει στο πανεπιστήμιο όποτε παραβιάζεται ο νόμος. Το χρωστάμε στους φοιτητές μας, στους καθηγητές, στους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, σε όλους τους Έλληνες» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος μερισμάτων και οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν»
Συνεχίζοντας την ομιλία του ανέφερε: «Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα, αξίζουμε ένα καλύτερο και αποτελεσματικότερο κράτος. Αυτά θα τα πετύχουμε με το σχέδιό μας που έχει δύο καθαρούς άξονες: την απελευθέρωση της δημιουργικότητας από τα δεσμά του κρατισμού και την διάχυση της ευημερίας σε όλους τους Έλληνες».
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για μείωση των φόρων και εξήγησε ότι ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος μερισμάτων και σε δεύτερο χρόνο οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν. «Θα προχωρήσουμε σε συμπράξεις του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Θα προχωρήσουμε στην απλούστευση των αδειοδοτήσεων και σε έναν νέο πολεοδομικό σχεδιασμό ώστε να ξέρει ο κάθε ιδιοκτήτης που και τι μπορεί να χτίσει. Το σχέδιο μας είναι φιλόδοξο, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε 120.000 θέσεις εργασίας τον χρόνο, σταθερές θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χρειάζεται μία τολμηρή επανάσταση στην Παιδεία, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης αλλά και σύγχρονα προγράμματα τεχνικής κατάρτισης.
Οι Έλληνες αξίζουν ένα καλύτερο κράτος, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε «απολύσεις δεν θα γίνουν, αλλά αξιολόγηση θα υπάρχει παντού».
Είπε ακόμη ότι είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αλλά και ένα δίκτυο κοινωνικής πολιτικής όπως και η ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
«Όλα αυτά δεν γίνονται με ψέματα, λαϊκισμό και δημαγωγία, χρειάζεται όραμα, σχέδιο αποτελεσματικότητα, και θα μας κρίνεται για τα αποτελέσματα της πολιτικής μας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η πρότασή μας είναι ένα σχέδιο για μία μεγάλη εθνική επανεκκίνηση. Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι μόνο μία μάχη για πολιτική κυριαρχία αλλά για να ζωντανέψει ξανά η πατρίδα μας και να φύγουμε από την σημερινή πραγματικότητα της μιζέριας και της παρακμής».
Απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες ακόμη και σε εκείνους που ψήφισαν τον κ. Τσίπρα και διαψεύστηκαν. «Σας ζητώ να μας ακούσετε και να μελετήσετε το σχέδιό μας, σας το ζητώ με την αυτογνωσία ενός κόμματος που κάνει την αυτοκριτική του και διδάσκεται από τα λάθη του. Είναι ώρα να απαλλαγούμε από μία κυβέρνηση που είναι ανίκανη και ανήθικη, είναι ώρα να απαλλαγούμε από αυτούς που φτωχοποίησαν την Ελλάδα» ολοκλήρωσε λέγοντας ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.