ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ενημέρωση των αρχηγών και η πολιτική σκακιέρα

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Πυκνές εξελίξεις προδιαγράφονται με την έναρξη της ενημέρωσης των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων σήμερα από τον πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση βλέπει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» και μια καλή συγκυρία για επίλυση της ονομασίας της πΓΔΜ. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις επέστρεψε από το Νταβός, επέλεξε να ενημερώσει πρώτο από όλους τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο.

Κατά πληροφορίες, η ενημέρωση και ό,τι συζητήθηκε ακολούθως ήταν το έναυσμα ώστε να ληφθεί η απόφαση για ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών. Ο κ. Καμμένος εξακολουθεί να τηρεί χαμηλούς τόνους και να αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις για το Σκοπιανό τις τελευταίες μέρες, ωστόσο υπενθυμίζουμε πως έχει ταυτόχρονα εκφράσει την πλήρη εμπιστοσύνη του στον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά αλλά και ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τον όρο «Μακεδονία» στο υπό διαπραγμάτευση όνομα της πΓΔΜ. Εκεί ακριβώς εστιάζει την κριτική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος καταγγέλλει μη ενιαία θέση της κυβέρνησης και χρονοτριβή στην ενημέρωση, παραπέμποντας επιπλέον σε μια «άλλη συγκυρία» την επίλυση του Σκοπιανού σε δεξιά στροφή, αφήνοντας στην άκρη μεγάλο κομμάτι του κεντρώου χώρου.

Η κα Γεννηματά από την πλευρά της, με τη θέση σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, επιθυμεί να εδραιώσει το ρόλο «ρυθμιστή» διατυπώνοντας επιφυλάξεις πριν την πλήρη σύγκλιση με τον κ. Τσίπρα, εξαπολύοντας κατηγορίες για «μυστική διπλωματία» και δηλώσεις περί μη παροχής «λευκής επιταγής».

Ξεκάθαρες θέσεις έχουν διατυπώσει και τα υπόλοιπα κόμματα: Το ΚΚΕ επιφυλάσσεται με αφορμή τον αλυτρωτισμό, η Ένωση Κεντρώων ξεκάθαρα λέει «όχι» στην χρήση του όρου «Μακεδονία», το Ποτάμι «ναι» στον όρο «Μακεδονία» με εξασφαλίσεις για τον αλυτρωτισμό και η ΔΗΜΑΡ υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnnes).

Την ίδια ώρα, καταγράφεται διάσταση απόψεων στους ΑΝΕΛ. Ο Δημήτρης Καμμένος κλιμάκωσε πρόσφατα την κριτική του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις όπως, «εμείς δεν κάνουμε παρέα με αναρχικούς, ούτε με τον Ρουβίκωνα και δεν πετάμε την εικόνα της Παναγιάς στα σκουπίδια, ούτε υποδεχόμαστε τον Κουφοντίνα έξω από τη φυλακή».

Στη συνέχεια ήρθε το «άδειασμα» από τον αντιπρόεδρο των ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος είπε «οι απόψεις του Δημήτρη Καμμένου δεν εκφράζουν τους ΑΝΕΛ».

Επίσης έχει σημασία το «αντάρτικο» του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, που έδωσε το «παρών» στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ότι «αν τα γυρίσει ο Καμμένος εγώ φεύγω».

Η τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για τις πολιτικές εξελίξεις είναι ενδεικτική για μια πιθανή νέα μορφή του πολιτικού σκηνικού: «Γύρω από το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της FYROM θα αναδιαμορφωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και οριζοντίως, ενδεχομένως, το σύνολο του πολιτικού συστήματος».

Είναι σαφές πως η προσπάθεια της επίλυσης ενός «ξεχασμένου» προβλήματος, του Σκοπιανού, το μαζικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αλλά και αυτό που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, η στάση της Εκκλησίας, δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στα κόμματα, τα οποία τοποθετούνται αντιστοίχως. Οι επιλογές που θα κάνουν πάνω σε αυτό το ζήτημα, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση της πολιτικής σκακιέρας από τώρα και στο εξής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης