ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζήτημα αλλαγής του Συντάγματος έθεσε ο Τσίπρας στον Ζάεφ

Γραφείο του Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ, με πηγές της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για ειλικρινή συζήτηση, στην οποία άνοιξαν όλα τα ζητήματα

 

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός της FYROM ακολουθώντας κατά πόδας τον ενδυματολογικό κώδικα του Έλληνα πρωθυπουργού, δήλωσε πρόθυμος να αποκηρύξει τα στοιχεία αλυτρωτισμού, ανακοινώνοντας πως θα μετονομαστούν τόσο το αεροδρόμιο της χώρας, όσο και κεντρική λεωφόρος, προκαλώντας το σχόλιο του Έλληνα πρωθυπουργού, «ας διαβούμε αυτή τη λεωφόρο Φιλίας».

Ωστόσο είναι προφανές πως η ελληνική πλευρά, παρότι διαπιστώνει πως πρόκειται για κινήσεις καλής θέλησης – σε συνδυασμό με την απομάκρυνση του σκοπιανού διαπραγματευτή – δεν πρόκειται να αρκεστεί μόνο σε αυτές. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εμπράγματες εγγυήσεις ότι «δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, ως αντίστοιχη κίνηση καλής θέλησης, ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θα κυρώσει τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης της γειτονικής χώρας με το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο στόχος για μια νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων. Το «έναντι όλων» προφανώς περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα. Κατά πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.

Σε αυτή τη συζήτηση, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος, με τον κ. Ζάεφ να αναφέρει ότι είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Σε σχέση με αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί. «Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», παρότρυνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Συνοψίζοντας τη θέση της Αθήνας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη συνάντηση: Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ.

«Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση κατά τη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται», υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης.

Κατά τη συνάντηση περίπου δύο ωρών (δυόμιση μαζί με τους ΥΠΕΞ), οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου και την επομένη, στις 31 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια.

«Η Τουρκία είναι επιθετική γειτονική χώρα»

Νωρίτερα, κατά την παρέμβασή του σε πάνελ συζήτησης με αντικείμενο τη σταθεροποίηση της Μεσογείου, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι ευρωπαίοι εταίροι δεν συνεκτιμούν τις συνέπειες του να γειτονεύει η Ελλάδα με μια «επιθετική» χώρα όπως η Τουρκία, αναφερόμενος στο προσφυγικό και στη μεγάλη εισροή προσφύγων και μεταναστών στην χώρα από το Αιγαίο.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως ανέλαβε τα ηνία της χώρας σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, κατά την οποία είχε να διαχειριστεί τη χειρότερη οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση αλλά και την επιθετική και απρόβλεπτη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Κόντρα Μαξίμου – Σαμαρά

«Ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και όλα θα πάνε καλά», συνιστούν στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κυβερνητικοί κύκλοι.

Το σχόλιο αφορούσε τις δηλώσεις συνεργατών του τέως πρωθυπουργού, οι οποίες έκαναν λόγο για αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ενώ διέψευδαν ότι ο κ. Σαμαράς είχε αποδεχτεί στο παρελθόν τον όρο «Μακεδονία».

Είχε προηγηθεί σχόλιο από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού για το «αν συμφωνεί ή διαφωνεί η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της με τον πρώην πρόεδρο του κόμματός του και πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε συνέντευξή του στις 28/11/2009 έλεγε πως εάν στη γείτονα δεχθούν το erga omnes «να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω» και πως «είμαι μαζί με τις κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής το 2008, δηλαδή σύνθετη ονομασία ενιαία για όλες τις χρήσεις».

Μητσοτάκης: Λύση σε μια άλλη συγκυρία

Η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, είναι η θέση της ΝΔ όπως διατυπώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τις «κόκκινες γραμμές» του που εστιάζονται στον αλυτρωτισμό και στην αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκάλεσε την αντίδραση πηγών του ΥΠΕΞ που διατύπωναν το εξής ερώτημα: Κουμουτσάκος ή Μητσοτάκης εκφράζουν τη θέση της ΝΔ;

«Και, καλά, δεν μας λένε εάν το κόμμα τους έχει θέση για την ονομασία των Σκοπίων, επειδή στο εσωτερικό του υπάρχει πανσπερμία απόψεων. Όμως, θα συμφωνήσουν τουλάχιστον μεταξύ τους, έστω και στο εάν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για να λυθεί το «Σκοπιανό», ή όχι;

# 21 – 2018 Γιώργος Κουμουτσάκος, επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ: «Σήμερα υπάρχουν πιο ευνοϊκές συνθήκες για ένα καλό αποτέλεσμα. Πρώτον, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στα Σκόπια, με συμμετοχή και του αλβανικού στοιχείου, υιοθετεί λιγότερο αντιπαραγωγικές θέσεις από εκείνες του εθνικιστή Γκρουέφσκι. Δεύτερον, τα δέκα χρόνια που έχουν περάσει από το Βουκουρέστι έχουν κάνει χειροπιαστό στη γειτονική χώρα τι θα πει να μένεις εκτός ευρωατλαντικών θεσμών εξαιτίας της εμμονής σε ανιστόρητες, αλυτρωτικές και προσβλητικές για τον γείτονά σου δοξασίες».

# 24/01/2018 Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του: «Η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία και αφού η άλλη πλευρά έχει αποδείξει ότι επιζητά πραγματική λύση που θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών», σχολίαζε το ΥΠΕΞ.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζαν χθες τη στάση του κ. Μητσοτάκη αναφέροντας πως «πρόκειται για μια ανεύθυνη στάση και αποδεικνύει πλέον περίτρανα την εκτίμηση που έχουμε κάνει στο παρελθόν: ότι δηλαδή σύρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του και καταλήγει σε εθνικά επιζήμιες θέσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης