ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νταβός: Το πολιτικό μπρα-ντε-φερ και το «στοίχημα» της Ε.Ε.

REUTERS/Denis Balibouse

Παγκόσμιοι ηγέτες και η αφρόκρεμα της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν στο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που άνοιξε τις «πόρτες» του την Τρίτη.

Και ενώ από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους ομολόγους του από την πΓΔΜ και την Αλβανία αλλά και το τετ-α-τετ με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, διεθνούς ενδιαφέροντος, που αναμένεται να κυριαρχήσουν στο οικονομικό φόρουμ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η άφιξη του Αμερικανού προέδρου στο χειμερινό θέρετρο, προς το τέλος της εβδομάδας. Ο τελευταίος Αμερικανός πρόεδρος που μίλησε στο Φόρουμ ήταν ο Μπιλ Κλίντον, το 2011.

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να «κλέψει» τη λάμψη του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα ήταν ο «πρωταγωνιστής» του Νταβός, καθώς άλλοι Ευρωπαίοι -όπως η Άνγκελα Μέρκελ και η Τερέζα Μέι- φτάνουν στην Ελβετία πολιτικά αποδυναμωμένοι.

Ήδη, το CNNi μεταδίδει ότι το Νταβός «λατρεύει» τις φορολογικές μειώσεις του Τραμπ, με διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων επιχειρήσεων να επικροτούν την κίνηση του Αμερικανού προέδρου.

«Υπάρχουν επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο που κοιτούν τώρα τις ΗΠΑ και λένε “αυτό είναι το μέρος του αναπτυγμένου κόσμου όπου πρέπει να βρισκόμαστε”» είπε χαρακτηριστικά ο συνιδρυτής της Blackstone, Stephen Schwarzman.

Το πολιτικό μπρα-ντε-φερ

Το οικονομικό κομμάτι, όμως, είναι μόνο μια πτυχή των συναντήσεων στο Νταβός. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών αναμένεται να εκτυλιχθεί και ένας άτυπος «διαγωνισμός» μεταξύ των πολιτικών ηγετών.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, στην ομιλία του την Τετάρτη, ο Μακρόν αναμένεται προχωρήσει σε μια «νηφάλια» διάγνωση για την παγκοσμιοποίηση και να… επιτεθεί εμμέσως πλην σαφώς στον Ντόναλντ Τραμπ και την πολιτική του «Πρώτη η Αμερική». «Δεν θα αναφερθεί ονομαστικά στον κ. Τραμπ αλλά μπορεί κανείς να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές» δήλωσε ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η αναγκαιότητα της παγκόσμιας συνεργασίας αναμένεται να βρεθεί και στο επίκεντρο της ομιλίας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Και οι τρεις Ευρωπαίοι αναμένεται να μιλήσουν την Τετάρτη, δύο ημέρες πριν από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Αμερικανός κυβερνητικός αποκάλυψε πως ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να αναφερθεί στην ανθίζουσα αμερικανική οικονομία και να ασκήσει έντονη κριτική στις εμπορικές συμφωνίες που ο ίδιος έχει πολλάκις χαρακτηρίσει άδικες προς τις ΗΠΑ.

Ο εν λόγω αξιωματούχος, που μίλησε στο Associated Press με τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να επικεντρωθεί σε αυτά τα σημεία στην ομιλία του επειδή θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα στείλει ένα θετικό οικονομικό μήνυμα.

Η πρώτη «απάντηση» στον απομονωτισμό ήρθε από τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντα Μόντι, που στην ομιλία του την Τρίτη εμφανίστηκε ως ένθερμος υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης.

«Οι δυνάμεις του απομονωτισμού δεν είναι η λύση σε αυτή την ανησυχητική κατάσταση», δήλωσε από το βήμα του Νταβός ο Ινδός πρωθυπουργός.

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ηγηθεί

Και την ώρα που οι πολιτικές των ΗΠΑ αναμένεται να δεχτούν σφοδρές επικρίσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να κερδίσει ένα «στοίχημα».

Ήδη, και παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, η αναβίωση της Ευρώπης έχει αρχίσει να εγκωμιάζεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ε.Ε. έχει τώρα την ευκαιρία να γίνει ηγέτης του εμπορίου και να αντιμετωπίσει τις προστατευτικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα μηνύματα του Τζάστιν Τριντό

Ο Καναδός πρωθυπουργός ήταν επίσης, από τους πρώτους που ανέβηκαν στο βήμα του Οικονομικού Φόρουμ, αποκαλύπτοντας ότι οι χώρες που παραμένουν στο «Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού» [σ.σ. οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν] κατέληξαν σε συμφωνία για να διατηρηθεί η συνεργασία τους.

Όπως τόνισε, η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα στο Τόκιο είναι η «κατάλληλη», καθώς θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στον Καναδά –σήμερα και στο μέλλον.

REUTERS/Denis Balibouse

Ο Τζάστιν Τριντό έστειλε, επίσης, ένα ισχυρό μήνυμα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε καμπάνιες όπως το #MeToo και το #Time’s Up.

«Αυτά τα κινήματα δείχνουν ότι πρέπει να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών και για την ισότητα των φύλων» είπε ο κ. Τριντό, και συμπλήρωσε: «Η σεξουαλική παρενόχληση στις επιχειρήσεις αλλά και την πολιτική είναι πρόβλημα και είναι απαράδεκτη. Ως ηγέτες πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να δράσουμε για να δείξουμε ότι ο χρόνος όντως τελείωσε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης