ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρήγας: Η ονομασία της πΓΔΜ δεν μπορεί να μπαίνει σε πλαίσιο μικροπολιτικής

Ρήγας: Η ονομασία της πΓΔΜ δεν μπορεί να μπαίνει σε πλαίσιο μικροπολιτικής
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων που αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και αυτό είναι μια μεγάλη ευθύνη για την κυβέρνηση της χώρας».

Αυτό τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, προσέθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αναλάβει μόνο την ευθύνη της ανάταξης της οικονομίας και της εξόδου της χώρας από την κρίση, αλλά και την ευθύνη αποτελεσματικότερης άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Ερωτηθείς για τις διαφωνίες των ΑΝΕΛ στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, υποστήριξε πως «οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν είναι αναγκαίο να συμφωνούν σε όλα» και πως «η βάση της συνεργασίας μας με τους ΑΝΕΛ οριοθετείται σε συγκεκριμένους στόχους».

Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η θέση του κόμματός του είναι γνωστή και έχει παραμείνει σταθερή εδώ και χρόνια. «Θα έπρεπε να ξέρουμε, ποια ακριβώς είναι και η θέση της ΝΔ επί του θέματος» συμπλήρωσε και τόνισε: «Πρόκειται για ένα εθνικό θέμα και δεν μπορεί να μπαίνει σε πλαίσιο μικροπολιτικής».

Επισήμανε δε πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον αρχιεπίσκοπο είχε ως στόχο να μην δημιουργηθεί πόλωση σε αυτό το κρίσιμο για τη χώρα ζήτημα που πρέπει να λυθεί και επικρότησε τη στάση του κ. Ιερώνυμου, ο οποίος δείχνει εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα της Πολιτείας και αναγνωρίζει πως τα εθνικά ζητήματα δεν πρέπει να γίνονται θέμα συλλαλητηρίου.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο κ. Ρήγας υπενθύμισε πως η οικονομία της χώρας ήταν προβληματική πολύ πριν το πρώτο μνημόνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επί εποχής Σημίτη ρωτούσαμε μέσα στη Βουλή πώς είναι δυνατόν να έχουμε ανάπτυξη 4% και το χρέος της χώρας να ανεβαίνει- φυσικά το ερώτημα δεν απαντήθηκε ποτέ».

Τέλος, αναγνώρισε τις δυσκολίες που έφερε στη χώρα η μνημονιακή περίοδος των τελευταίων ετών, αλλά επισήμανε πως έχουν πλέον θεσπιστεί μια σειρά μέτρων που αντιμετωπίζουν τα θεσμικά και δομικά προβλήματα της προηγούμενης περιόδου, στηρίζουν την πλειονότητα της κοινωνίας που είχε πληγεί από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποτυπώνουν τον διαφορετικό προσανατολισμό μιας αριστερής κυβέρνησης και διαμορφώνουν την προοπτική για έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιτροπεία.