ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι ενισχυμένη μετά το Συμβούλιο Αρχηγών

Η προσέλευση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου Ευρωκίνηση Στέλιος Μισίνας

Στην Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι συμμετέχει ο πρωθυπουργός, την ώρα που το πολιτικό κλίμα στην χώρα παραμένει τεταμένο μετά το άγονο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο και τον πόλεμο ανακοινώσεων που ακολούθησε της μαραθώνιας συνεδρίασης.

Η κυβέρνηση αν και δεν πέτυχε την συναίνεση που επεδίωξε με την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θεωρεί μέσω κύκλων της ότι το συμβούλιο κορυφής κατέδειξε την συνολική στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι σε μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα όπως επίσης και την ανευθυνότητα τους να συνεννοηθούν σε θέματα που υπερβαίνουν τον κοινοβουλευτικό βίο μίας κυβέρνησης πχ το ασφαλιστικό.

Για το Μέγαρο Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία κατέδειξε τις αδυναμίες της οι οποίες οφείλονται πρωτίστως στις εξελίξεις που αφορούν το εσωτερικό της και την μεταβατική περίοδο που διανύει, ωστόσο η διαφοροποίησή της σε όλα τα σημεία που τέθηκαν στην σύσκεψη καθιστά προβληματική τη δυνατότητα συνεννόησης σε κρίσιμες στιγμές για την χώρα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ακατανόητη και την στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κι εξ αυτού του λόγου το Μαξίμου άφησε αιχμές για υπονομευτική συμπεριφορά εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αμέσως μετά το συμβούλιο.

Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι το συμβούλιο δεν οδήγησε πουθενά θεωρεί ότι βγήκε ενισχυμένη από την διάσκεψη κορυφής. Κι αυτό διότι όπως επισημαίνουν στελέχη της αφενός δείχνει ότι επιθυμεί τον διάλογο και την συνεννόηση πχ για το ασφαλιστικό όπου η κύρια ευθύνη βαρύνει τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κι αφετέρου διότι η αντιπολίτευση έδειξε- όπως αναφέρουν ότι ασχολείται πρωτίστως με την κομματική επιβίωση βάζοντάς την πάνω από τα συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας.

Είναι πάντως γεγονός ότι ανοίγει ο δρόμος για αλλαγή του εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή με στόχο το νέο εκλογικό σύστημα, επί το αναλογικότερον, να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Επίσης, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση θα τραβήξει μόνη της τον δύσκολο δρόμο του ασφαλιστικού το οποίο όπως όλα δείχνουν δεν θα ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο αλλά γύρω στις αρχές του Ιανουαρίου. Οι τελευταίες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο επιβεβαιώνουν ότι είναι τεχνικώς αδύνατον η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μαζί με τα προαπαιτούμενα κι επομένως το βαρύ αυτό νομοσχέδιο αναμένεται να κάνει και ποδαρικό στην κυβέρνηση με την νέα χρονιά, δηλαδή με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και στον συνολικότερο σχεδιασμό του μέσα στην εβδομάδα σε τηλεοπτική συνέντευξη που θα παραχωρήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης