ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρό μπρα ντε φερ Τσίπρα-Μητσοτάκη για το πολυνομοσχέδιο

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Εκρηκτικό» ήταν το κλίμα στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς οι τόνοι ανέβηκαν το απόγευμα κατά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών για το πολυνομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους, εξαπολύοντας παράλληλα εκατέρωθεν βολές –προσωπικές και μη.

Στο επίκεντρο και των δύο ομιλιών βρέθηκαν θέματα που αφορούν στο πολυνομοσχέδιο –όπως τα επιδόματα των πολύτεκνων, τους πλειστηριασμούς και το δικαίωμα στην απεργία- αλλά έγιναν και αναφορές στην «επόμενη μέρα» της χώρας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Στην τοποθέτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με τη σημερινή συζήτηση και την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος».

«Ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος»

«Όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων» υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας παράλληλα την Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της για καταστροφολογία.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε δε, ότι «το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείται ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση».

Μητσοτάκης: Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει, έχετε υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας

Με τη σειρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα για την έξοδο από το πρόγραμμα, ισχυριζόμενος ότι «καθαρή έξοδος» δεν υπάρχει και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει «υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για μια δεκαετία».

«Αν είστε ακόμη στην εξουσία το καλοκαίρι του 2018, κάτι που είναι αυτοσκοπός για εσάς, είναι προφανές ότι θα αναλάβετε και νέες βαριές υποχρεώσεις με άλλοθι μια ελάφρυνση του χρέους…» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Όσο περισσότερο μένετε τόσα περισσότερα θα σας ζητούν, και όσα σωστά σας ζητούν δεν τα πιστεύετε και δεν τα θέλετε –όπως τις ιδιωτικοποιήσεις».


Πηγή: Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, κατηγορώντας την, μάλιστα, ότι «τις διώχνει».

«Αυτό που χρειάζονται οι πολίτες είναι να ξαναπάρουν στα χέρια τους τις ζωές τους» είπε ο κ. Μητσοτάκης, που παράλληλα ισχυρίστηκε ότι το 2018 είναι μια χρονιά προκλήσεων για την Ελλάδα.

Οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις του Βασίλη Λεβέντη αλλά και της Φώφης Γεννηματά.

«Τα δώσατε όλα» είπε η Φώφη Γεννηματά, που παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεπέρασε όλες τις «κόκκινες γραμμές» της.

Ισχυρίστηκε δε, ότι μέσα από τη «βίαιη δημοσιονομική πολιτική» η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την κοινωνία. «Διευκολύνετε τους πλειστηριασμούς» τόνισε η κ. Γεννηματά, και συνέχισε: «Μέσα σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα ξεπροβάλει πλέον η πραγματική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ».

Με τη σειρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο Φρανκενστάιν, με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τις υποχρεώσεις.

Έκανε δε, ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ενώ εξαπέλυσε «πυρά» κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

«Ο κ. Καμμένος έχει προβάρει πολλές στολές και μάλλον τώρα προβάρει τη στολή των τσίρκων» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Πρόσθεσε ότι η θέση του Ποταμιού είναι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, εφόσον οι γείτονες εγκαταλείψουν τις αλυτρωτικές τους θέσεις.

«Το νομοσχέδιο αυτό, αν το ψηφίσετε, θα ντρέπεστε και θα απολογείστε στα παιδιά σας επειδή το ψηφίσατε» δήλωσε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, που κατηγόρησε παράλληλα τον πρωθυπουργό ότι «την ίδια στιγμή που κόβει τα πολυτεκνικά επιδόματα, υπόσχεται να τα επαναφέρει».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «οικονομικοί εκτελεστές» και ότι «τσακίζουν τους εργαζόμενους». Την ίδια ώρα, είπε ότι η κυβέρνηση πέτυχε πλεονάσματα «στύβοντας» τους εργαζόμενους ενώ εκτίμησε ότι η «δίκαιη ανάπτυξη σας φέρνει επιπρόσθετα μέτρα το επόμενο διάστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης